Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Șeful Colegiului Medicilor, despre demisiile din spitale: Moral și deontologic este să nu-ți abandonezi pacienții

sef_colegiu_medici_demisii_moral_deontologic_pacienti.jpg

Sursa imaginii: 
(Sursa foto: © Christian Hartmann/Reuters)

A abandona pacientul în situație critică nu este o soluție, declară la RFI președintele Colegiului Medicilor din România, Gheorghe Borcean. El comentează demisiile unor cadre medicale din spitale, pe fondul lipsei echipamentelor de protecție în fața coronavirusului. Trebuie precizat că demisiile respective reprezintă cazuri izolate, neputând vorbi de un fenomen în masă.

Gheorghe Borcean spune ce prevede codul deontologic al medicilor în asemenea situații: ”Codul deontologic nu are prevederi în legătură cu legislația muncii. El ar putea să-și dea demisia oricând din oricare spital, nu neapărat despre situația aceasta de pandemie astăzi, în care cineva își dă demisia, deci poate s-o facă, codul deontologic nu are asemenea prevederi în el, dar moral și deontologic este să nu-ți abandonezi pacienții, când știi despre ei că se află în stare gravă”.

Întrebat dacă nu ar trebui mai întâi ca medicii înșiși să fie protejați în fața coronavirusului, cu echipamente de specialitate, șeful Colegiului Medicilor a răspuns: ”Dumnezeu știe cât de mult există (echipamentele de protecție-n.r.), că dacă ați întreba managerii acelor spitale de unde medicii au demisionat, aceia v-ar spune că sunt echipamente de protecție acolo, că sunt dotate spitalele, cel puțin pentru câteva zile, zile în care în acele locuri nu s-au internat pacienți cu Covid pozitiv”.

La remarca reporterului că tendința firească este să fie crezuți medicii, nu managerii spitalelor, Gheorghe Borcean a răspuns: ”Și obligația mea de președinte al Colegiului este să-i cred întâi pe medici, pe colegii mei (…), dar a abandona pacientul în situație critică nu este o soluție”.

De precizat că nu doar în România au apărut temeri ale cadrelor medicale pe fondul coronavirusului, ci și în țări ca SUA, Italia sau Franța.

 
Gheorghe Borcean, despre demisiile unor medici, pe fondul coronavirusului