Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid19: un prim pacient belgian supraviețuitor al respirației artificiale

gherghi.jpg

Thierry, 51 de ani, paraseste Unitatea de Terapie Intensiva "pe picioare"
Image source: 
Twitter/Manu Malbrain

Spitalul Universitar de la Jette din Bruxelles a anunțat vestea bună a primului pacient belgian care a supraviețuit, deși a fost pus sub respirație artificială. Pâna acum în Europa s-a constatat că rata de supraviețuire a bolnavilor de Covid19 odată intubați este de 10%.

Acesta ar fi un caz fericit, deși pentru moment izolat în Europa cel puțin: un pacient aflat în unitatea de terapie intensivă și pus sub respirație artificială care învinge boala.

Vestea bună a fost anunțată pe Twitter de reanimatorul Manu Malbrain care scria: „Există o mică speranță fiindcă avem acum primul pacient care a supraviețuit ventilației mecanice și a părăsit unitatea de terapie intensivă”.

Pacientul, Thierry - 51 de ani - a reușit apoi să  înregistreze un scurt mesaj video cu telefonul pentru a-și împărtăși experiența, în care a spus că dacă supraviețuirea sa a fost posibilă, va fi posibilă și pentru alții.

Această veste bună este într-adevăr o mică speranță, o picătură în mare. Specialiștii reanimatori și anesteziștii rămân în general destul de sceptici. În experiența lor anterioară și mai ales în cea actuală, au remarcat că pacienții intubați sunt majoritatea condamnați. Iar cei câțiva care părăsesc terapia intensivă după intubare nu pleacă precum Thierry, adică, cum spun doctorii, „pe picioarele lor”.

Ei spun că este foarte greu de ales momentul intubării. Un pacient intubat prea devreme poate fi pus în pericol din cauza lenevirii plămânilor. Invers, decizia tardivă de a intuba un caz duce și ea la decesul pacientului.

Cu toate acestea, în criza actuală, ventilatoarele rămân adesea ultimul recurs medical al reanimatorilor.

Penuria de echipament este, de bine de rău, pe cale de a fi rezolvată la nivel european prin lansarea licitației publice de achiziționare a acestora. Ca țară gazdă a stocului de echipamente, România are responsabilitatea construirii stocului și distribuirii sale în toată UE.  

Covid19 : un prim pacient belgian supraviețuitor al respirației artificiale, corespondență din Bruxelles de la Mihaela Gherghișan