Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spitalul Făgăraș refuză să primească transferuri de pacienți cu coronavirus

coronavirus-4841735_1280.jpg

Cu aproape 200 de morți, România se pregătește de Ordonanța Militară nr. 8. Jumătate de glob e în izolare, 4 țări au peste 10.000 de morți.
Sursa imaginii: 
Pixabay (Ilustrație)

Conducerea Spitalului Municipal Făgăraș a anunțat că nu va respecta ordinul ministrului Sănătății care trece unitatea pe lista spitalelor suport în tratarea pacienților cu COVID-19. „Nu vom accepta niciun pacient pozitiv adus din alt spital, dar vom continua să îi tratăm pe toți cei care ajung la Urgențe, indiferent de patologie” a declarat Mariana Câju, șefa Consiliului de Administrație a spitalului.

Conducerea spitalului afirmă că în Țara Făgărașului nu a fost confirmat până acum niciun caz de COVID-19 și că transferul unor pacienți infectați ar contraveni ordonanței de urgență care impune izolarea regiunilor cu număr mare de îmbolnăviri.

Virusul trebuie izolat, nu diseminat. Nu înțelegem de ce acest virus trebuie importat de la Brașov. Cerem ministrului Sănătății să revină asupra acestei deicizii. Acest mesaj este adresat prim-ministrului României, pentru a opri acele persoane din conducerea judeţeană care au luat această decizie şi l-au indus în eroare pe ministrul Sănătăţii. Cer să oprească această incompetenţă şi iresponsabilitatea acestor domni - preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea şi prefectul judeţului, Cătălin Văsii - care se fac responsabili de acte cu caracter criminogen, dacă acest ordin va fi aplicat la Făgăraş", a spus Câju.

Presa locală publică reacția autorităților județene. Atât prefectul, cât și președintele Consiliului Județean susțin că nu au fost consultați și nu susțin decizia Ministerului. Primarul Făgărașului a anunțat aseară, imediat după publicarea ordinului care pune unitatea medicală pe lista spitalelor suport că dezaprobă decizia. Gheorghe Sucaciu a precizat că autoritățile au trimis încă de săptămâna trecută cereri și memorii în care explică de ce spitalul nu ar putea gestiona nici eventuale cazuri de covid în comunitatea pe care o deservește.

În Țara Făgărașului, cu o populație preponderent vârstnică, sunt în acest moment 34 de persoane în carantină și peste 700 de persoane în autoizolare.

Spitalul municipal deține în acest moment două ventilatoare mecanice și 15 paturi de Terapie Intensivă. În octombrie anul trecut autoritățile au cerut Ministerului să aloce fonduri pentru dotarea spitalului în special cu aparatură medicală, între care ventilatoarele erau pe primul loc. Cererea nu a primit un răspuns.

Imediat după decretarea stării naționale de urgență, Fundația Comunitară Țara Făgărașului a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru dotarea spitalului cu echipamente de protecție, materiale sanitare și ventilatoare.

Primăria a anulat toate evenimentele publice programate pentru anul în curs, folosind banii – aproape 800 de mii de lei – pentru cumpărarea de teste covid și realizarea unui tunel de dezinfecție la spital. Trierea pacienților care ajung la Urgențe se face în afara unității, în corturi și containere în care medicii intră doar echipați.

În ciuda protestelor locale, Grupul pentru Comunicare Strategica informează că ordinul se aplică, iar cei care nu-l respectă  intră sub incidența legii penale.