Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medicii din Italia experimentează noi tratamente în lupta cu coronavirusul

pill-1884777_1280.jpg

Medicii din Italia experimentează noi tratamente în lupta cu coronavirusul.
Medicii din Italia experimentează noi tratamente în lupta cu coronavirusul.
Sursa imaginii: 
pixabay (ilustrație)

Peste 13.000 de persoane au murit în Italia din cauza pandemiei de coronavirus. În același timp, însă, aproape 17.000 de persoane s-au vindecat. În lupta cu noua boală, medicii caută  și experimentează noi tratamente de multe ori cu rezultate încurajatoare. Corespondență de la Roma de la Mihaela Iordache (AUDIO).

Italia înregistrează peste 100.000 de cazuri de coronavirus din care 4.000  sunt în terapia intensivă. Multe dintre persoanele internate  reușesc să se salveze grație tratamentelor pe care le primesc în spital. La Institutul de Boli Infecțioase din Roma Lazzaro Spallanzzani pacienții infectați cu coronavirus sunt tratați cu  medicamente antivirale Lopinavir /Ritonavir,  medicamente folosite în terapia anti-HIV și cu Remdesivir folosit contra virusului Ebola.
 
În acest moment pista medicamentelor antivirale este cea mai folosită în întreaga lume. Își fac loc, însă, și medicamente antiinflamatorii, cum ar fi Tocilizumab, folosit în general în tratamentul artritei reumatoide. Tratarea pacienților cu Tocilizumab a fost lansată de profesorul Paolo Ascierto de la Institutul Oncologic Pascale din Napoli. Agenția Națională Italiană  a Medicamentului a aprobat folosirea  în mod experimental a produsului pe scară largă și este  utilizat  și în terapie intensivă. Tocilizumab dă posibilitate pacienților să depășească dificultățile respiratorii legate de pneumonia interstițială provocată de coronavirus. La Spitalul Cotugno, centru de referință pentru bolile infecțioase din regiunea Campania, 11 pacienți cu coronavirus s-au vindecat în urmă tratamentului cu Tocilizumab. În schimb, la Spitalul San Raffaele di Milano se înregistrează rezultate încurajatoare în administrarea Plaquenil, un medicament din anii 50,folosit împotriva malariei.  Un alt medicament folosit în spitalele din Italia în încercarea de a salva cât mai multe vieți este Avigan, un antiviral autorizat în  anul 2014 de către Japonia pentru tratarea infecțiilor gripale, administrat și în cazul balnavilor infectați cu virusul Ebola. Avigan s-a demonstrant util în reducerea simptomelor în cazul pneumoniei cauzate de Covid-19.
 
Mari speranțe în tratamentului bolnavilor cu coronavirus își pun medicii de la Policlinica San Matteo din Pavia. Aici pacienții în stare gravă urmează să fie tratați prin trasfuzii cu plasmă obținută de la persoane vindecate sau în covalescență. Cesare Perotti, responsabilul Serviciului de Imunohematologie și Medicină Transfuzitionala spune că este vorba “de o terapie biologică cu costuri reduse, care, considerată situația de criză, ar putea ajuta”.
 
Întrucât nu toate persoanele infectate cu coronavirus dezvoltă boala în stare gravă, specialiștii sunt de părere că mulți oameni se pot trata la domiciliu. Pentru ca acest lucru să fie posibil, oamenii trebuie să aibă acces la medicamente și să fie monitorizați de personal de specialitate. Nicola Magrini, directorul general al Agenției Naționale a Medicamentului anunță că în scurt timp medicii de familie vor putea prescrie medicamente pentru tratarea pacienților cu Covid-19 la domiciliu. Acestora ar urma să li se administeze două tipuri de medicamente: clorochina, folosită în tratarea malariei și idrossiclorochina utilizată în artrită reumatoidă.
 
În Italia au început, totodată, testele preclinice pentru 5 posibile vaccinuri contra coronavirus, inițiativă care face parte din cele peste 50 de proiecte în curs din lumea întreagă în încercarea de a pune capăt pandemiei.
 
Din Roma, Mihaela Iordache pentru RFI.
 
Medicii italieni experimentează noi tratamente în lupta cu coronavirusul