Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Primar: Conducerea Spitalului Județean Suceava, preluată de medici militari veniți de la Brașov

suceava.jpg

Image source: 
Facebook / Spitalul Județean Suceava

Primarul Sucevei confirmă, într-un interviu pentru RFI România, demisia conducerii interimare de la Spitalul Județean Suceava. După nici o săptămână managerul spitalului Florin Filip şi directorul medical Doina Motan şi-au prezentat demisia miercuri seară, o demisie pe care Grupul de Comunicare Strategică nu a confirmat-o, dar nici nu a infirmat-o.

Primarul Ion Lungu descrie la RFI motivele acestei decizii și dă asigurări că echipa lui are fonduri pentru a cumpără echipamentele și aparatele cerute de spital. Din păcate însă, nu banii sunt problema...

 

Reporter: Ce se întâmplă la spitalul din Suceava, domnule primar?

Ion Lungu: Se întâmplă ce știți dumneavoastră de la televizor. Echipa de medici care conducea spitalul, care erau interimari, doctorul Filip și doamna doctor Motan, și-au dat demisia datorită stresului, greutăților, lipsei unor echipamente. Astăzi este așteptat să vină la Suceava ministrul sănătății împreună cu un secretar de stat. Deja au ajuns niște cadre medicale. Sunt la spital. Am înțeles că vor coordona spitalul. Eu am discutat cu unul din ei, directorul Spitalului militar de la Brașov, datorită faptului că astăzi primăria a cumpărat un PCR din Coreea de Sud. Astăzi ajunge și vreau să îl transfer la spital. L-am întrebat pe domnul doctor dacă este în ordine. A zis că e ok și să îl aducem. Cam așa stau lucrurile. În continuare este o situație critică la spital. Am înțeles că se aduc cadre medicale. În cursul după-amiezii de ieri am avut o discuție cu primul ministru și cu ministrul sănătății și le-am spus că este o situație tensionată la spiatal, că nu sunt cadre medicale suficiente, că lipsesc o serie de medicamente. Ministrul sănătății și domnul prim ministru m-au asigurat că se vor rezolva. Au ținut cont de cererile mele. Din ce văd la televizor, ministrul sănătății este pe drum cu un secretar de stat de la ministerul sănătății. Vin la Suceava și am înțeles că chiar în această dimineață a ajus o serie de medicamente care lipsea acolo. Sperăm că lucrurile să intre cât de cât normalitate.

Rep: În acest moment conducerea spitalului este preluată de un medic de la Spitalul militar din Brașov?

I.L: De mai mulți medici, au venit 4 cadre militare. Nu știu exact. Nu e în subordinea primăriei, ci a Consiliului Județean. N sunt invitat și nu particip la aceste decizii. Mai obțin informații în calitate de primar. Dar au venit 4 cadre militare în această dimineață. Am confirmarea exactă. Deja sunt în spitalul județean. Probabil că așteaptă să vină și ministrul sănătății acolo.

Rep: Am vorbit și noi cu șefa secției de boli infecțioase. Dânsa se află la izolare la domiciliu. Spunea că e nevoie disperată de personal. De unde să vină acest personal?

I.L: Așa cum se știe, s-a adus o parte din personal de la Iași, de la spitalele învecinate de la Rădăuți și de la Fălticeni. Pe surse am înțeles că și astăzi mai vin vreo 20 de medici dela centru, de la București și din alte spitale din țară, normale și militare. Am înțeles că se aduc. Echipa medicală de la Suceava se întâlnește azi cu un număr de doctori.

Rep: Domnule primar, de câteva zile tot vedem că se adună bani pentru spital. Ce se întâmplă? Concret pare că nu ajunge nimic acolo...

I.L: Nu e vorba de bani. Problema este că nu sunt materiale pe piață. Noi, de la primărie, sperăm să încheiem azi un contract pentru 10 ventilatoare. Nu sunt materiale și echipamente pe piață. Pe românește, nu prea ai ce face cu banii. Nu e nimic pe piață, începând cu banalele mănuși. Primăria se chinuie să le cumpere. Am o echipă de la achiziții publice care stau cu ochii pe oferte. Până fac documentații, până o urcă pe site, rămân fără stocuri. E o bătălie cruntă, nebună. Nu e vorba numai de bani. Și primăria a pus la dispoziție un milion de euro, 5 milioane de lei, acum două săptămâni. Din păcate nu am reușit să cheltuim decât un milion de lei până acum. 430.000 a fost acet PCR care vine azi. Acum vrem să luăm de un milion de lei ventilatoare. Degeaba ai bani. Nu ai ce săp faci cu ei pentru că nu sunt echipamnete pe piață.

Rep: Spuneți-mi, vă rog, știu că în această dimineață a avut loc o ședință de urgență la consiliul județean. Nu sunteți invitat? Nu ar trebuie să particpe toate autoritățile?

I.L: Din păcate, legea e proastă. Primarul municipiului reședință de județ nu face parte din comitetul județean pentru situații de urgență. Așa e legea. E o lege proastă.

Rep: Ce le transmiteți celor care ne ascultă, ca primar? 

I.L: Ca primar sunt alături de suceveni. Sunt în contact cu primul ministru, cu ministrul sănătății. Ne informăm. Discutăm. Tragem semnale de alarmă, pe de o parte. Pe de altă parte, afcem rost de echipamente. Eu fac apel la calm, la luciditate. O să ne ajute bunul Dumnezeu să trecem de acest moment greu. Sper ca revenirea ministrului sănătății la Suceava, împreună cu secretarul de stat pe probleme medicale și a acestor militari veniți de la spitalele militare din țară, să pună pe picioare cât de cât spitalul din Suceava. Principala cauză este lipsa cadrelor medicale. Așa cum se știe, la noi a fost acest ghinion, acest mare necaz, iar 200 de cadre medicale din spital sunt infectate și astăzi spitalul suferă din punctul de vedere al personalului medical. Asta e principala problemă, la care se adaugă celelalte. Sper ca o dată cu aducerea cadrelor medical din alte unități spitalicești și prin rămânerea domnului secretar de stat aici la Suceava ca să organizeze lucrurile, totul să se pună cât mai repede pe picioare. Eu, ca primar, am contact cu oamenii, cu cetățenii, pe linia de telverde pe care o avem deschisă la primărie. Îi ajutăm, le dăm ajutoare finaciare, le ducem apă, le ducem mâncare. Ne rugăm lui Dumnezeu ca această perioadă să fie cât mai scurtă și să o trecem cu bine. Dragi suceveni, e unul dintre cele mai grele momente prin care trece orașul. Vă rog să fim în continuare uniți și să fim disciplinați, să respectăm carantina, izolarea la domiciliu. Sunt convins că bunul Dumnezeu o să ne ajute să trecem prin această cumpănă foarte grea pentru oraș.

Ion Lungu intervievat de Andreea Orosz