Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Șefa Secției Boli Infecțioase Suceava, infectată cu COVID-19: Avem urgent nevoie de personal

Toți medicii din Secția de Boli Infecțioase din Spitalul Județean s-au îmbolnăvit de coronavirus. Inclusiv șefa secției de Boli Infecțioase. Andreea Orosz a stat de vorbă cu Monica Terteliu, Șefa secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Județean Suceva, care a fost diagnosticată pozitiv și se află în izolare până duminică. Alături de colegele ei lucrează non stop de acasă pentru a-și ajuta colegii rămași în spital.

Monica Terteliu face un apel disperat la RFI pentru încetarea campaniei de demonizare a medicilor și mai spune că e nevoie urgentă de personal în spitalul la care lucrează.

 

Reporter: Înțeleg că dumneavoastră sunteți în izolare, dar puteți să ne oferiți câteva detalii?

Monica Terteliu: Eu sunt pozitivă. Sunt șefa secției de boli infecțioase. Toți medicii de la boli infecțioase sunt infectați. Noi, de acasă, cei care ne simțim bine și care nu am făcut complicații, încercăm să ajutăm minim 12 ore pe zi colegii de la spital. Toată lumea și-a unit forțele ca să putem ajuta și să putem salva în aceste condiții disperate. Avem nevoie de personal.

Avem nevoie ca opinia publică să înțeleagă că acum nu este momentul pentru a găsi vinovați, ci este momentul să strângem rândurile. Noi, medicii care am rămas și care încă ne simțim bine și putem ajuta, trebuie să avem tot sprijinul să putem continua această luptă care de abia a început. Apogeul acestei pandemii nu a fost atins la noi.

Care este folosul că toată lumea reclamă? Care este folosul că toată lumea acuză oameni care, poate, ulterior trebuie să se întoarcă la muncă? Lucrurile și greșelile care s-au făcut vor fi evaluate după. Rugămintea mea este să ne lăsați să muncim, să ne lăsați să ne întoarcem. Avem nevoie de sprijinul tuturor. Și noi am fost bolnavi. Și noi suntem departe de familii. Și noi muncim 14 ore pe zi la telefon ca să salvăm pe cine poate fi salvat.

Rep: Aveți nevoie de medicamente?

M.T: Este nevoie și de medicamente, dar deocamdată, niciun pacient nu a rămas fără medicamente. Este nevoie de Plaquenil, este nevoie de Kaletra. Dar este un efort supra omenesc din partea acestui nucleu care a rămas, al colegilor noștri care sunt acolo. Noi, cei de acasă încercăm și putem ajuta. Cel mai ușor era ca noi, cei bolnavi să închidem telefoanele și îi lăsam pe colegii noștri. Ce se întâmplă atunci?

Rep: Deci e nevoie de personal?

M.T: Avem nevoie de personal, de echipamente de protecție. Noi când ne întoarcem trebuie să fim siguri că nu ne vom reinfecta. Atunci iarăși suntem scoși din circuit.

 

Rep: Colegii dumneavoastră ce spun? E nevoie de echipament? Am înțeles că sunt echipamente. Asta încercăm să aflăm.

M.T: Ne lipsesc măștile. Sunt echipamente, combinezoane. Avem viziere. Avem mănuși. Dar măștile, FFP2 și FFP3 lipsesc, în special pentru personalul de pe ATI, care intubează și la care riscul este foarte mare de a face forme grave de boală, cu încărcătură virală mare.

Rep: Și-a dat demisia conducerea spitalului. În momentul ăsta cine conduce?

M.T: Dumneavoastră știți mai bine asta. Sunt lucruri pe care eu nici nu le pot afirma, nici nu le pot infirma. Totul s-a dat în presă sub formă de comunicate oficiale. Eu vreau doar să transmiteți că este timpul ca toată lumea să ajute la a salva ceva din ce se mai poate salva. Aici se fac eforturi supra omenești din partea fiecărui medic, indiferent unde se află el. Noi toți ajutăm cum se poate.

Rep: Când estimați că veți ieși din izolare?

M.T: Eu vreau să mă întorc la muncă duminică. Au trecut 14 zile. Am stat în spital. Când m-am simțit bine am fost externată și de atunci lucrez non stop. Nu sunt singura. La fel și colegele mele infecționiste. Lucrăm non stop ca să asigurăm medicație, consiliere, tratament.

Rep: Cât de cât vă simțiți bine, astfel încât să puteți să vă întoarceți, dar colegele dumneavoastră?

M.T: Două colege nu se simt așa de bine. Una este transferată la Iași și încă are simptomatologie. O altă colegă este aici la noi, la Suceava. Se simte mai bine, dar a făcut o formă gravă. Nu cred că se va putea întoarce după 14 zile.

Vă rog să transmiteți acest mesaj: Noi toți ne-am mobilizat și nu am lăsat pe nimeni în drum. Dar și noi avem nevoie să fim înțeleși și sprijiniți. Sprijinul contează enorm în aceste momente, când parcă te lupți cu mâinile goale și trebuie să continui lupta pentru că pacientul are nevoie de tine. Indiferent că am sau nu mască eu trebuie să fiu alături de el. Noi nu ne lăsăm pacienții. Nu ne ascundem în spatele unor legi care pot fi interpretate. Noi suntem acolo lângă ei. Asta a făcut și societatea civilă de la noi din Suceava. Ne-a arătat că ne sprijină și eforturile lor, încet, încet, par să aibă roade și să ne aducă echipamente. Toată lumea s-a străduit. Noi facem tot ce putem face și vom face în continuare.

Dorim doar să ne sprijiniți. Lucrurile nu sunt simple, dar avem nevoie de oameni puternici ca și noi, care nu ne-am lăsat. Acum nu avem nevoie să fim răstigniți. Nu ne ajută. Am făcut greșeli, vom răspunde pentru ele ulterior, fiecare. Acum vrem să tratăm pacienți.

Șefa secției de Boli Infecțioase de la Spitalul Județean Suceva, Monica Terteliu.