Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid19: viziere fabricate în Belgia de un anestezist român

viziera_carmen.jpg

Viziera Carmen Ionescu
Modelul de viziera este testat acum de corpul medical din Bruxelles
Image source: 
Carmen Ionescu

Carmen Ionescu, anestezist în rețeaua de spitale Iris Sud din Bruxelles, a realizat viziere de protecție pe care într-un prim timp le-a pus la dispoziția colegilor și a altor persoane din sistemul de sănătate. 

In garajul său din Bruxelles se află o mașină de tăiat materiale plastice pe care Dr Carmen Ionescu a achiziționat-o cu ceva timp în urmă împreună cu un grup de prieteni pentru a confecționa jocuri educative și obiecte decorative (numite ITSPHUN).  

Ideea de a schimba acum profilul și de a crea viziere de protecție i-a venit de la laboratoarele de fabricație ale Universității Libere din Bruxelles , Fablabs, care creează materiale de protecție pornind de la foi transparente A4.

Viziera s-a născut astfel repede, urmând câteva reguli geometrice simple (fiecare formă în PVC este tăiată în mod trapezoidal) iar sistemul de prindere este realizat cu lamele din plastic.  

Carmen Ionescu lucrează cu materiale pe care le utilizează pentru fabricarea unui model specific al jocurilor educative. Ele sunt în întregime de proveniență europeană, PVC-ul transparent este produs în Germania, iar lamele de polipropilenă sunt de producție franceză și sunt reciclabile. 

Viziera, mai precis materialul folosit, poate fi dezinfectat între altele cu alcool sau săpun iodat.

Primele viziere ( câteva sute) au fost distribuite spre testare colegilor săi , câtorva farmaciști și personalului unui azil de bătrâni. Unele au fost oferite și personalului din magazinele mici care nu beneficia de nicio protecție. 

Carmen Ionescu se ocupă acum de aceste proiecte între două gărzi și de îndată ce programul de lucru la spital i-o permite. Pâna acum, în funcție de timpul disponibil și de capacitatea de a achiziționa noi materiale, ea reușește să producă între două și trei sute de viziere pe zi. 

Odată testat de cei care il folosesc, modelul de vizieră  poate fi ameliorat. La fel, Dr Ionescu lucrează în paralel la un alt proiect, de data aceasta este vorba despre perfecționarea măștilor textile de protecție care să se potrivească mai bine pe față. 

 

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan