Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Infecționist: Oricine trebuie luat în calcul ca posibil infectat - și pacienți, și medici

mask-4934395_1920_pixabay.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Sute de medici, asistente și infirmiere s-au infectat cu coronavirus. Zilnic sunt descoperite noi cazuri, de obicei de la așa numitele spitale multidisciplinare, care au unități de primire urgențe și deservesc multe localități. În ultimele zile însă, au apărut infectări și în rândul cadrelor medicale de la spitalele de boli infecțioase, în ciuda circuitelor clare pentru direcționarea pacienților și a dotărilor, aceste unități medicale fiind considerate de primă linie în lupta împotriva coronavirusului. Este cazul Institutului Matei Balș și al Spitalului Victor Babeș, ambele din capitală.

Cinci cadre medicale de la Institutul "Matei Balş" din capitală sunt infectate cu noul coronavirus. Miercuri, Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București a anunțat că 7 cadre medicale de la Spitalul Victor Babeș au fost depistate pozitiv. Ambele unități medicale sunt dedicate bolilor infecțioase și sunt în prima linie pentru tratarea pacienților cu COVID-19. În toată țara sunt sute de medici, asistente și infirmiere care s-au îmbolnăvit. Cele mai multe, infectări sunt la Suceava, 200, și București, 60. Adrian Marinescu, medic infecționist la Institutul Matei Balș, explică la RFI că, în vreme de pandemie, personalul medical are un risc mai mare de infectare decât persoanele care pot sta acasă. Totuși, subliniază el, la Balș și la Babeș sunt cazuri izolate și nu vorbim de focar așa cum este la Spitalul județean Suceava. Adrian Marinescu admite că presiunea psihologică la care sunt supuse cadrele medicale este uriașă, dar le reamintește colegilor săi că au depus un jurământ. Pe de altă parte, în cazul medicilor care acuză lipsa echipamentelor de protecție, el spune că situația trebuie remediată altfel nu intră nimic în discuție. Pentru că numărul cazurilor de infectare crește de la o zi la alta, Adrian Marinescu spune că fiecare pacient trebuie considerat ca fiind infectat, lucru valabil și în cazul cadrelor medicale.    

Într-o pandemie, orice pacient trebuie luat în calcul ca posibil infectat. Dacă nu este echipament, nu putem lua în calcul. Nu trebuie să avem combinezoane în orice moment. Trebuie să fie niște echipamente standard, în funcție de situație, plecând de la mască, ochelari de protecție, mănuși. Transmiterea e în primul rând prin suprafețe și prin contactul nemijlocit cu persoana de lângă. Întrebat ce să facă medicii care nu au mască, ochelari, mănuși, Adrian Marinescu spune că nu are avea ce face. În situația în care aceste lucururi le lipsesc, cred că nu intră în discuție. Prezumpția că orice pacient poate fi potențial infectat se aplică și în cazul medicilor: Contactul meu, pacient fiind, cu un medic merge pe același principiu. Lucrurile sunt reciproce.