Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ioana Moldovan, fotojurnalistă: Românilor le e mai frică de sărăcie decât de coronavirus

img_1766.jpeg

Sursa imaginii: 
Ioana Moldovan, fotojurnalista, Covidailylife

Regulile de izolare sunt respectate cu rigoare în Timișoara și Arad. Cei mai relaxați români sunt la Galați și Brăila unde oamenii continuă să iasă în număr destul de mare pe stradă. Atitudinea românilor în fața pandemiei de coronavirus e clar ilustrată în fotoreportajul publicat de Ioana Moldovan pe site-ul AlJazeera.

Efectele economice cauzate de pandemie sunt principala teama a românilor. Atât la sat cât și la oraș oamenii se tem mai degrabă că își vor pierde locul de muncă sau nu își vor mai permite să plătească ratele. Teama de îmbolnăvire cu COVID-19 nu depășește frica de sărăcie.

Este concluzia la care a ajuns fotojurnalista Ioana Moldovan după mai bine de o săptămână de turneu prin țară. A început proiectul Covidailylife pentru că a vrut să vadă cum e afectată viața de zi cu zi a românilor în perioada coronavirusului.

De peste o săptămână a plecat într-o autorulotă prin România. Cea mai mare diferență nu se simte între sate ci orașe, ci între zonele țării a observat ea.

Responsabilitate și izolare în Vest, veselie și detașare în Sud-Est


Sursa imaginii: 
Ioana Moldovan, fotojurnalista, Covidailylife

Dacă în Vest străzile sunt aproape pustii, în Galați sau Brăila oamenii nu respectă normele impuse de autorități și ies în număr destul de mare pe stradă.

Mască - da, distanțare socială - nu


Sursa imaginii: 
Ioana Moldovan, fotojurnalista, Covidailylife

Singura măsură de protecție la care apelează cei mai mulți dintre românii fotografiați de Ioana este masca. Deseori purtată greșit, sub nas. Oamenii nu par să țină însă cont de sfaturile autorităților care recomandă păstrarea unei distanțe sociale în momentul deplasărilor și al mersului la cumpărături.

 

 

 

 
Ioana Moldovan, fotojurnalistă: Oamenii nu par să țină cont de sfaturile autorităților care recomandă păstrarea distanței sociale pentru protecție