Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic italian: Pacienții cu COVID-19 trebuie depistați în stadiul incipient de către medicii de familie

medic_italia_poza.jpg

Davide Coppini, șeful Secției Reanimare și Anestezie de la Spitalul Gavardo, Lombardia
Image source: 
Arhivă personală dr. Davide Coppini

Un medic din Lombardia, Italia, își încurajează colegii din întreaga lume să nu renunțe la lupta împotriva noului coronavirus. Într-o scrisoare deschisă, dr. Davide Coppini, șeful Secției Reanimare și Anestezie de la Spitalul Gavardo, spune că pentru personalul medical nu există o altă opțiune decât aceea de a îngriji pacienții. O poate face, în primul rând, protejându-se pe sine, iar pentru asta are nevoie de echipamente  adecvate, punctează medicul italian. Italia a raportat sâmbătă seară 681 de decese înregistrate în decurs de 24 de ore, acesta fiind cel mai mic număr înregistrat în ultimele nouă zile. Aproape optzeci de medici italieni și 20 de infirmiere şi-au pierdut viaţa din cauza bolii provocate de noul coronavirus, potrivit cotidianului La Repubblica.

 

“Nouă, tuturor medicilor şi asistentelor medicale italiene, ne este teamă că ne vom îmbolnăvi şi vom îmbolnăvi la rândul nostru pe cei dragi chiar cu consecinţe mortale. Dar toţi avem o datorie pe care ne-am ales-o singuri; să avem grijă de cei ce sunt bolnavi. Acelaşi lucru este valabil pentru medicii şi asistentele medicale din întreaga lume. Această pandemie ne pune în situaţia dificilă de a ne putea îmbolnăvi în timp ce facem bine. Dar toate profesiile implică riscuri.În mod cert va fi personal medical ce se va îmbolnăvi, dar toţi cetăţenii au dreptul să fie îngrijiţi de medici şi asistente medicale. Deci nu există o altă cale de alegere pentru un profesionist serios. Tocmai un profesionist serios va pretinde să aibă la dispoziţie echipamentele de protecţie adecvate şi în număr corespunzător pentru a se proteja pe sine în primul rând, pentru că el este elementul cel mai preţios în acest moment. Va pretinde să aibă instrumentele adecvate pentru misiunea ce îl aşteaptă. Un profesionist serios se va pregăti şi se va antrena pentru a executa toate operaţiile pe care trebuie să le îndeplinească în munca sa în siguranţă şi cu precizie. Cred că frica principală constă în necunoaşterea "duşmanului" de înfruntat; dar la ora actuală acest duşman este bine identificat din punct de vedere al caracteristicilor sale clinice şi de contagiere şi deci ar trebui  să ne sperie mai puţin. Neprevăzutul se află după colţ, dar un medic şi o asistentă medicală cu pregătire adecvată vor şti să-l prevadă şi să-l prevină dacă este posibil, fiind astfel capabili să-l înfrunte în mod corect. Spor la treabă.”

Este mesajul transmis de Davide Coppini, șeful Secției Reanimare și Anestezie de la Spitalul Gavardo, Lombardia pentru medicii și asistentele din întreaga lume. Recent, medicul Italian a ținut o videoconferință cu medici din Piatra Neamț. Județul Neamț este al treilea ca număr de cazuri pe țară (148), după Suceava (967) și București (550), potrivit raportărilor Grupului de Comunicare Strategică din data de 4.04.2020. În momentul de față, obiectivul medicilor italieni este de a depista pacienții în stadiul incipient al bolii și inițierea de îndată a terapiei antivirale. Pentru acest lucru, ei cer ajutorul medicilor de familie. Le-au cerut să sune toți pacienții, indiferent de vârstă sau de afecțiuni, și să-i întrebe cum se simt și dacă au simptome de infecție cu noul coronavirus. Mai spun că febra este unul dintre simptomele inițiale și că o persoană care are febră nu ar trebui să stea nici măcar o zi acasă. Astfel, medicii trimit pacienții la Urgențe dacă au cea mai mică bănuială că aceștia ar putea avea noul coronavirus. Cu cât se intervine mai rapid, cu atât este mai bine.La rândul său, un medic infecționist din Emilia-Romagna atrage atenția asupra necesității dezinfectării riguroase a suprafețelor din plastic, pe care noul coronavirus rezistă până la trei zile. 

Intervenție medic specialist Boli Infecțioase (Emilia- Romagna) despre COVID-19 

Varianta integrală a intervenției:

 

 

Italia a raportat sâmbătă seară 681 de decese înregistrate în decurs de 24 de ore, acesta fiind cel mai mic număr înregistrat în ultimele nouă zile. În total, în Italia au fost raportate 124.632 de cazuri şi 15.362 de decese. În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 4.805 de noi cazuri. Aproape optzeci de medici italieni și 20 de infirmiere şi-au pierdut viaţa din cauza bolii provocate de noul coronavirus, potrivit cotidianului La Repubblica.