Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia înregistrează o scădere semnificativă a deceselor, dar rămâne în așteptarea unor concluzii optimiste

brescia-4931149_1280.jpg

Italia înregistrează o scădere semnificativă a deceselor, dar rămâne în așteptarea unor concluzii optimiste.
Italia înregistrează o scădere semnificativă a deceselor, dar rămâne în așteptarea unor concluzii optimiste.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Italia înregistrează o importantă scădere a deceselor provocate de coronavirus și confirmă tendința pozitivă a bilanțului privind pandemia de Covid-19. În ultima zi s-au înregistrat 525 de decese (un număr redus semnificativ față de 889 cât se înregistrau pe 28 martie). Este în scădere și numărul persoanelor internate și ca urmare, experții spun că țara începe să vadă rezultatele carantinei, dar că efortul populației trebuie să continue și săptămânile următoare. 

După mai bine de o lună de luptă continuă cu pandemia de coronavirus, timp în care peste 15.800 de persoane au decedat și 80 de medici au murit la datorie, Italia începe să spere, chiar dacă vârful nu a trecut, dar  datele sunt încurajatoare.  Pentru a trage însă, concluzii optimiste, experții spun că mai este nevoie de cel puțin două săptămâni, timp în care oamenii trebuie să continue să rămână în case, în caz contrar toate eforturile de până acum ar putea fi compromise. Forțele de ordine depun, însă, mari eforturi, pentru a  limita deplasările persoanelor, așa cum prevăd Decretele guvernamentale. Multe piețe s-au redeschis și pe străzile din Roma, Genova sau Napoli pot fi văzute aglomerații de persoane la cumpărături. Vremea bună scoate din casă tot mai mulți oameni, care riscă amenzi de până la 3.000 de euro. Poliția încearcă să controleze cu elicoptere deplasările oamenilor, trimițând  imagini direct la centralele operative. Deși plajele și parcurile sunt închise, oamenii găsesc scuze pentru a ieși din casă. Cel mai invocat  motiv este legat de cumpărăturile alimentare. Potrivit unui studiu realizat de Coldiretti (Confederația Națională a Cultivatorilor Direcți) și Institutul Ixè mai mult de 1 italian din 10 (circa 11%) nu respectă restricțiile privind limitarea circulației fără un motiv întemeiat. În plus, unul din trei italieni nu rezistă nici trei zile fără să meargă la cumpărături. Rezultatul este că aproape 38% din familii ar fi făcut provizii pe termen lung.  

Următoarele săptămâni sunt decisive pentru confirmarea unei încetiniri a pandemiei de coronavirus în Italia. Aceasta coincide însă cu perioada Sărbătorilor pascale și foarte multe familii s-ar putea deplasa spre casele de vacanță, cu toate că deplasările dintr-o localitate  în alta - fără un motiv de muncă sau sănătate - este interzisă. Pentru a preveni acest lucru, poliția va organiza filtre pe autostrăzi, pe drumurile naționale și provinciale. 

Guvernul de la Roma cere populației să respecte izolarea, ca principală măsură împotriva răspândirii virusului și pentru perioada următoare. Ministrul Sănătății, Roberto Speranza a declarat, pentru cotidianul Corriere della Sera, că există un plan în cinci puncte pentru reluarea treptată a activităților, însă nu poate spune când anume acest lucru s-ar putea întâmpla. “Unica certitudine este că trebuie să menținem distanțele”, spune Speranza, care explică faptul că faza a doua include o rețea de spitale Covid-19 pe tot teritoriul național, un studiu eșantion pentru a înțelege câte persoane sunt infectate, o aplicație pentru a verifica contactele persoanelor infectate. Până atunci însă, Guvernul pregătește un alt Decret. De această dată, măsurile vizează sprijin pentru întreprinderile aflate în dificultate. În plus, autoritățile italiene vor stipula o protecție statală sporită a statului pentru sectoare strategice ale economiei. Pe viitor statul italian se va interpune tentativelor de cumpărare a fabricilor italiene strategice de către grupuri străine. Din sectorul strategic urmează să facă parte și activitățile alimentare, financiare  sau sanitare.

Din Roma, Mihaela Iordache pentru RFI...