Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus | Pacientă din R.Moldova:”M-am infectat în spital. Nimeni nu ne întreabă cum ne simțim”

poza_femeie.jpg

Veronica Suveică este infectată cu Covid-19 și acuză medicii de iresponsabilitate
Sursa imaginii: 
Facebook/Captură

În R.Moldova, 15 persoane au decedat de coronavirus, până în prezent. 864 de cetățeni au fost infectați, 240 dintre aceștia sunt medici și asistenți medicali, atât din Chișinău cât și din teritoriu. Focare de infectare a personalului medical au fost depistate în nordul țării, la Soroca și Glodeni, dar și în sudul R.Moldova, la Ștefan Vodă. Între timp, președintele moldovean, Igor Dodon, anunță că săptămâna această este una critică și va fi aplicat cel de-al patrulea scenariu ceea ce înseamnă că toți angajații medicali vor fi mobilizați în lupta cu coronavirus. Între timp, unii pacienți cu Covid din R.Moldova au început să vorbească despre cum sunt tratați în spitale.

”Lor nu le este rușine să mintă lumea. Cum lumea asta rabdă și nu se răscoală nimeni? După ce ne-au anunțat că testele sunt pozitive, ne-au transferat la spitalul de tuberculoză, nu aveam gram de apă”, povestește Veronica Suveică din Soroca.

Femeia spune că s-a îmbolnăvit de coronavirus la spitalul raional, fiind internată pentru o intervenție chirurgicală. A fost externată, la scurt timp după ce a fost operată. Acasă i-a apărut febra, i-au dispărut gustul și mirosul, simptome cheie ale Covid-19. Acum este infectat și soțul acesteia și se află într-un salon, spune pacienta într-un live pe Facebook.

”Medicii au ascuns faptul că erau infectați. M-am infectat în spital de Covid-19. La scurt timp, m-au externat acasă și asta a fost o greșeală. Acasă, mi-am pus în pericol sănătatea copiilor, a soțului. Îi asum această responsabilitate doamnei directoare care a permis pacienților să fie în contact cu medicii infectați. După 25 martie, când am fost externată, am prezentat febră câteva zile, după care și soțul a avut aceleași simptome. Acum suntem într-un salon, la spital. Pe 1 aprilie ne-au fost prelevate probele și abia pe 4 aprilie am aflat că testele sunt pozitive”, afirmă Veronica Suveică.

Pacienta de la Soroca spune că se simte tot mai rău. Cu toate acestea medicii și asistenții medicali nu îi vin în ajutor. Totodată, ea vorbește și despre condițiile din spital. ”Noi nu avem nicio picătură de apă să ne spălăm. Suntem de șase zile în spital. Dnul președinte spune că avem condiții de 2553 de lei. Noi vorbim cu asistentele, medicii că ne este rău, dar se fac că nu ne aud. Pleacă și câteva ore nu mai vin să ne vadă. Nimeni nici nu ne întreabă cum ne simțim. După ce am administrat pastile, mi s-a făcut foarte rău, am rugat medicul să întreprindă ceva, iar el a plecat. Am așteptat-o câteva ore. Nu este niciun medic care să ne monitorizeze. Nimeni nu sună și nu întreabă cum ne simțim”, mărturisește femeia.

Să spunem, că din cauza numărului mare al celor infectați cu Covid, municipiul Soroca a fost plasat în carantină, din 1 aprilie. 126 de persoane sunt infectate cu coronavirus, iar o persoană a decedat.

Dodon: ”Această săptămână este critică. Vom pune în aplicare cel de-al patrulea scenariu”

În R.Moldova, săptămâna care începe este una critică. În asemenea condiții, va fi pus în aplicare cel de-al patrulea scenariu, anunță șeful statului, Igor Dodon.

”Împreună cu OMS am elaborat 4 scenarii la începutul crizei și am estimat că scenariul 4, care înseamnă depășirea a 1 000 de persoane infectate, va semnifica trecerea spre zona de vârf. Ne așteptăm la mii de cazuri în perioada zonei de vârf și este extrem de important ca prin efortul comun al autorităților și cetățenilor, numărul acestora să fie cât mai mic. În aceste zile intrăm în scenariul 4, cu toate măsurile pe care le presupune acesta. Asta înseamnă implicarea mai multor spitale în tratarea cazurilor de Covid-19, recrutarea întregului personal medical din țară, implicarea mai multor forțe, dar și măsuri mai stricte pe care le vom anunța în dependență de evoluția situației, în zilele următoare. Autoritățile vor face tot posibilul pentru a rezista în această perioadă de vîrf, dar capacitățile sistemului medical sunt limitate în toate țările, iar în Moldova cu atît mai mult, după ce ani de zile nu s-a investit în el”, declară Igor Dodon.

Președintele, la discuții cu Mitropolitul Moldovei

Referindu-se la apropiatele Sărbători Pascale, Igor Dodon spune că va discuta cu Mitropolitul Moldovei pentru a vedea ce pot face, în actualele condiții.”Sărbătorile în acest an vom fi nevoiți să le petrecem în solidaritate și rugăciune, dar din locul în care ne aflăm fiecare, fără a ne pune în pericol propria sănătate și viața noastră și a apropiaților noștri. În aceste sărbători a fi bun„ va însemna a-i proteja pe cei de lângă noi, a sta acum la distanță pentru ca într-o perioadă cît mai scurtă de timp să putem fi din nou împreună, sănătoși și cu toții”.

”Zilele următoare voi avea o discuție și cu conducătorii Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove pentru a vedea ce putem face astfel ca cetățenii să aibă parte de Sfintele Sărbători de Paști fără a supune riscului sănătatea lor și a celor din jur. Statul va sprijini biserica dacă este necesar cu logistica adecvată pentru acest lucru”, precizează șeful statului.

Dodon,  către diasporă: ”Stați acolo unde sunteți”

”Apelul meu este să încercați să evitați deplasările spre patrie cu ocazia acestor sărbători. Chiar daca veniți nu le veți putea petrece așa cum trebuie pentru că va fi necesar să stați două săptămâni în izolare, nu puteți să vă apropiați de familiile voastre deoarece există riscul să-i contaminați și apoi să-i aveți pe conștiință pe cei dragi. În aceste condiții apelez la înțelegerea și solidaritatea voastră, stați acolo unde sunteți până trecem acest vârf critic în care intrăm zilele următoare”. Este mesajul președintelui Dodon pentru moldovenii din diasporă.

Deputat PAS: ”Decizia lui Dodon de a chema bugetarii la muncă are potențial criminal”

Decizia anunțată de șeful statului privind revenirea bugetarilor la muncă, începând de luni, a fost criticată de opoziția parlamentară. 

”Decizia Guvernului de a chema la lucru oamenii angajați la stat, este una iresponsabilă, comportă riscuri imense şi are potențial criminal. Suntem în plină pandemie. Toti ei au făcut estimări de zeci de mii de infectați. Și tot ei cheamă bugetarii la lucru. Asta e penal, dacă mă întrebați pe mine. Fac un apel la toți influencerii, liderii de opinie, oameni cu mulți followeri pe facebook, instagram, twitter, cu bloguri sau vloguri, oameni responsabili, cărora le pasă, oameni care sunt exemplu pentru alții, opinia cărora contează pentru cei ce-i urmăresc. Transmiteți acest mesaj în formatul în care comunicați cu cei ce vă urmăresc. Voi fi recunoscător pentru fiecare share şi ştire despre acest apel”.

”Haideți să încercăm să ținem cât mai mulți bugetari acasă. Avem un guvern care a demonstrat că nu e capabil să aibă grijă de medici. I-a trădat trimițându-i în luptă neechipați. Cum au grijă de medici vedem. Chiar vrem să vedem cum vor avea grijă de restul bugetarilor? Haideți să nu le dăm și mai mult de lucru sărmanilor medici - ei și fără asta sunt extenuați. Experiența altor țări sugerează clar - trebuie să stăm acasă. Toți. Inclusiv bugetarii. Asta e cel mai sigur mod să învingem pandemia. Asta, plus testarea masivă”. Este mesajul postat pe Facebook de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre mărturia unei paciente cu Covid-19 din R.Moldova și ultimul bilant al autorităților