Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Om de știință arestat pentru că a vândut Chinei virusul Covid-19? Fals!

O postare în care se afirmă că omul de știință american Charles Lieber ar fi fost arestat în Statele Unite pentru că ar fi fabricat și vândut Chinei virusul Covid-19, a fost partajată de sute de ori pe Facebook și Whatsapp și a înregistrat mii de vizionări pe parcursul lunii martie. Directorul departamentului de chimie și biochimie al universității Harvard este într-adevăr la închisoare, dar pentru cu totul alte capete de acuzare, reiese dintr-o anchetă a echipei Les Observateurs a postului TV France24.

„Iată-l pe omul care a fabricat și vândut virusul corona Chinei. Este vorba despre profesorul Charles Lieber, șeful departamentului de chimie și biochimie al universității Havard. Acesta tocmai a fost arestat conform unei surse din interiorul autorităților americane”, este legenda postării.

În sprijinul acestei versiuni, o pagină Facebook de știri din Congo urmărită de 55.000 de persoane (Top Info), a postat o înregistrare video de 30 de secunde de la o conferință de presă a unor oficiali americani. Pagina intitulează materialul video „comunicatul departamentului american de justiție privind arestarea omului de știință Charles Lieber” și o prezintă ca o declarație recentă.

De ce este falsă această știreCharles Lieber este o somitate mondială în domeniul nanotehnologiei și conduce departamentul de chimie și biochimie de la Universitatea Havard. Dar arestarea sa de către agenții FBI datează de marți 28 ianuarie și nu este deci deloc recentă.

O căutare cu ajutorul InVid (vezi aici cum se utilizează) permite identificarea înregistrării video originale de unde au fost extrase cele 30 de secunde publicate de pagina Facebook „Top Info”. Este vorba despre un reportaj al canalului de televiziune WCVB din Boston, care relatează conferința de presă a lui Andrew Lelling, procurorul statului Massachussets, care anunța acuzațiile aduse împotriva lui Charles Lieber precum și a altor oameni de știință americani.Savantul este acuzat că a mințit asupra relațiilor sale cu China și că nu a declarat niște fonduri de cercetare de care ar fi beneficiat în cadrul programului „Thousand Talents”, creat în 2008 de guvernul chinez. Acest program avea ca obiectiv atragerea unor oameni de știință internaționali de prim rang și a fost considerat de FBI ca un instrument de spionaj industrial.  Teoriile complotului apar și pe malul celălalt al AtlanticuluiConform New York Times, Charles Lieber ar fi semnat în 2011 un acord pentru a colabora, în calitate de savant de cel mai înalt rang, cu Universitatea de tehnologie din Wuhan, orașul care avea să devină în noiembrie 2019 epicentrul coronavirusului.

Persoana lui Charles Lieber a suscitat numeroase articole pe malul celălalt al Atlanticului și teorii ale complotului așa cum a explicat site-ul american de verificare a faptelor Snopes. Cu toate acestea, arestarea sa nu are nicio legătură cu coronavirusul Covid-19, ci este legată de suspiciuni de spionaj pe teritoriul american. Nu există indicii care să arate că participarea lui Charles Lieber la acest program al Chinei ar fi legată de cercetările despre coronavirusul care a cauzat pandemia mondială.