Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Tiberiu Căpudean, român din Spania: E foarte ciudat să vezi pustiu un oraș plin de viață ca Madridul

Carantina aici a fost luată foarte în serios. Având exemplul Italiei oamenii s-au mobilizat mult mai repede și stau în case. Eu nu am mai ieșit de 24 de zile, spune Tiberiu.

"De când s-au înăsprit restricțiile în urmă cu 5 zile, nu mai avem voie să ieșim decât până la magazinul din colț. Am ieșit din casă doar de două ori în ultimele 24 de zile", spune Tiberiu.

Spania primește vești bune. Se pare că încetinește numărul deceselor cauzate de coronavirus după ce ieri a fost raportat cel mai mic bilanț din ultima lună. Vorbim despre 674 de persoane – un record dacă îl putem numi așa. Numărul pacienților tratați și vindecați este și el semnificativ, aproape la fel de mare ca cel raportat de China.

Tiberiu Căpudean locuiește la Madrid din vara anului trecut. Românul povestește că străzile sunt pustii și că suportă mai bine izolarea pentru că se bucură de o terasă  de 40 de mp. Are și o explicație pentru această panta descendentă a numărului de decese și cazuri diagnosticate de coronavirus.

“Carantina aici a fost luată foarte în serios. Având exemplul Italiei oamenii s-au mobilizat mult mai repede. Oamenii sunt în case. Eu nu am mai ieșit de 24 de ore”, spune Tiberiu.

Madridul în izolare

"Este foarte liniște. E foarte ciudat să vezi un oraș ca Madridul care de obicei e plin de viață cu restaurante și terase pline de oameni, cu lume pe străzi până la 1 dimineața. Este gol. Nu e nimeni pe stradă. Doar un picior de cățel scos la plimbare repede sau cineva care se duce la muncă sau la magazinul din colț", spune Tiberiu.

Supermarketurile sunt foarte bine aprovizionate doar că sunt cozi imense pentru că se respectă regulile de distanțare socială.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că va prelungi cu două săptămâni, până la 26 aprilie, starea de urgenţă în ţară, unde s-a înregistrat cel mai mare număr de infecţii cu coronavirus din Europa, potrivit ediţiei de sâmbătă a ziarului El Pais.

 
Tiberiu Căpudean, român la Madrid: Oamenii sunt în case. Eu nu am mai ieșit de 24 de zile