Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid19 la feline: drama animalelor abandonate în Belgia

91399365_677931529609733_5709049144648138752_n.jpg

Mita
Sansele transmiterii virusului de la pisica la om sunt infinit de mici, spun veterinarii
Image source: 
Mihaela Gherghisan/RFI

O pisică și apoi un tigru au fost contaminați cu Covid19, animalele ar fi fost infectate de oameni, dar invers nu este posibil, spun veterinarii belgieni. Cu toate acestea, refugiile belgiene pentru animale sunt pline de la începutul crizei.

Cazul pisicii contaminate saptamâna trecută în Belgia a fost comunicat populației cu toate precauțiile de rigoare. 

Animalul a prezentat simptome asemănătoare cu cele ale Covid19 (diaree, vărsături, dificultăți în a respira) și a fost testat la Facultatea de medicină veterinară de la Liège. Intre timp, și-a revenit. 

Testul, contestat apoi de o parte din veterinari, a arătat că pisica fusese infectată cu coronavirus, pe care îl luase cel mai probabil de la stăpâna sa. 

Invers însă, nu este posibil, spune profesorul Etienne Thiry de la Facultatea de Medicină Veterinară:

Cu toate acestea, înc de la începutul crizei, refugiile pentru animale au fost luate cu asalt de proprietarii de animale care au dorit să scape de acestea. 

In Belgia, diferitele refugii au făcut apel catre populație să se informeze înainte de a abandona un animal și au explicat că se găsesc în imposibilitatea de a mai primi noi locatari. 

Refugiile se confruntă acum cu o triplă problemă: lipsa de fonduri (existentă și înainte crizei care acum se amplifică), lipsa de personal, format în mare parte din voluntari care acum se găsesc o parte din ei în carantină și creșterea ratei abandonurilor dublată de o scădere drastică a adopțiilor. 

De altfel, vizitele pentru cei care ar mai vrut să adopte un animal au devenit foarte rare, ele sunt greu  de organizat din cauza izolării. 

Fenomenul abandonului animalelor în Belgia este unul foarte răspândit , el avea loc și înainte de această criză, mai ales în perioada vacanțelor. 

 

 

Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan