Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19 | Cum ceri ajutor de șomaj dacă ești PFA?

pfa_pexels.com_.jpg

Image source: 
pexels.com

Ne apropiem de cifra de 1.000.000 în cazul românilor trimiși în șomaj tehnic din cauza crizei generate de coronavirus. Numărul celor care au rămas fără un loc de muncă depășește deja 187.000, arată datele publicate luni de ministerul Muncii. De șomaj beneficiază nu doar angajații companiilor ci și cei care dețin un PFA.

 

Mai mult de 952.000 de contracte individuale de muncă au fost suspendate, tot atâția oameni au fost trimiși în șomaj tehnic. Aproape 190.000 de români au rămas fără loc de muncă, întrucât contractele lor au încetat pe fondul crizei generate de coronavirus. Sunt cele mai recente date, publicate luni, 6 aprilie, de Ministerul Muncii.

La finele anului trecut, în România, erau înregistrate peste 1,3 milioane de entități economice, companii dar și PFA-uri, persoane fizice autorizate. Numărul acestora din urmă se apropia de 380 de mii. Cristi Rapcencu, lector universitar ASE și consultant fiscal, explică la RFI cum soliciți ajutorul de la stat dacă ești PFA. El avertizează că este o perioadă grea și că mulți ar putea fi tentați să ia bani de la stat prin fals în declarații.  

 

Pot cere sprijin de la stat PFA-urile care și-au întrerupt activitatea. Din suma primită se rețin contribuțiile sociale și impozitul pe venit

Cristi Rapcencu: PFA-urile care și-au întrerupt activitatea, deci atenție trebuie să și-o fi întrerupt cu totul, nu redusă, întreruptă, pot depune o serie de documente, la Ministerul Muncii, Agenția de Plăți și Inspecție Socială, șii să beneficieze de o indemnizație calculată ca fiind 75% din salariul mediu brut pe economie. Salariul mediu brut anul acesta este 5.429 de lei, 75% înseamnă 4.000 și-un pic, 4.072 de lei, dar, ce trebuie să cunoască toată lumea, este că PFA-urile primesc această sumă, 4.072 de lei, dar pe această sumă datorează apoi la stat toate contribuțiile sociale și impozitul pe venit. Practic ei vor rămâne în mână cu indemnizația netă de vreo 2380 de lei. Aceasta este aferentă unei luni întregi. Dacă eu declar acum că mi-am întrerupt activitatea în 25 martie, să spunem, atunci se vine și se calculează, câte zile, practic, din martie, am avut activitatea întreruptă, și voi primi din această sumă cotă parte, nu suma întreagă.  

Reporter: Ce condiții de bază trebuie să îndeplinească pentru a putea cere acest sprijin din partea statului? Spuneați că activitatea trebuie să fie întreruptă. E nevoie să facă o declarație în acest sens?

C.R. Să zicem că aici la PFA-uri procedura este un pic mai simplă față de cea de șomaj tehnic în cazul angajatorilor care introduc angajații în somaj tehnic. AIci se face o cerere din partea titularului PFA-ului respectiv și o declarație pe propria răspundere prin care el își asumă, cunoscând prevederile din Codul Penal, de la art. 326 cu privire la falsul în acte, și prin acea declarație el își asumă că și-a întrerupt activitatea începând cu data de. Acolo în formular trebuie să fie foarte atent dacă a zis ca mi-am întrerupt activitatea cu 20 martie, să spunem, în cazul unui eventual control ulterior să poată dovedi acest lucru pentru că altfel riscă, așa cum zice Codul Penal, închisoare de la 6 luni la 2 ani sau amendă. Trebuie foarte mare atenție. E o perioadă grea pentru toată lumea, tentația poate este mare, de a lua niște bani oarecum așa, pe degeaba, de la stat. Dacă cineva merge pe această procedură trebuie să-și asume faptul că și-a întrerupt activitatea, practic că nu mai obține venituri de pe urma acelui PFA.

Beneficiază de ajutor și cei care continuă să obțină venituri din alte surse, dar NU ca PFA

C.R. E foarte interesant că persoana aceasta fizică, care își întrerupe activitatea, poate avea alte venituri, poate fi salariat în altă parte, poate avea venituri din chirii din dividende, legea NU vine să le interzică. PFA-urile trebuie să fie foarte atente că aceste documente se depun până pe data de 10 ale lunii următoare celei pentru care ei ar dori să-și obțină această indemnizație. Deci practic cine și-a întrerupt activitatea în luna martie, ar trebui să depună aceste documente până pe 10 aprilie. Dacă o vor face ulterior acestei date, își pierd dreptul. Apoi dacă starea de urgență se va prelungi, oricum starea de urgență este până în 14 aprilie, în luna mai, până în 10 mai, au dreptul să ceară pentru luna aprilie. Se prelungește starea de urgență, au dreptul pe întreaga lună.

Procedura depunerii de documente pentru ajutorul de stat se reia lunar, dar este simplă

Rep: Aceste cereri trebuie depuse lună de lună sau, pe perioada stării de urgență, dacă se prelungește starea de urgență, cererea depusă luna anterioară rămâne valabilă?

C.R. Nu, nu rămâne valabilă, lună de lună trebuie depusă. Procedura nu e deloc greoaie. Fiecare în funcție de județul în care are domiciliul fiscal, atenție că în cartea de identitate, în buletin, putem avea un domiciliu fiecare dintre noi, dar PFA-ul poate îl avem la o adresă. Atunci, în funcție de acest domiciliu fiscal, depunem documentația necesară, este un fișier pdf pe site-ul Ministerului Muncii, www.mmanpis.ro, Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială, de data asta pot spune chiar au explicat destul de clar pașii pe care ar trebui fiecare persoană, în situația, asta să-i parcurgă și trebuie fiecare să-și asume foarte clar acest lucru.  

Rep: Oamenii vor fi cumva tentați și vor presupune că statul nu are capacitatea să verifice care este adevărul din acele de declarații pe proprie răspundere?

C.R. Nu sunt în măsură să judec pe unii și pe alții, dar eu cred că vor fi tentați. Am auzit și de variante, de exemplu, la șomaj tehnic, primești de la stat 75% din salariul de bază pe care îl aveai, dar nu mai mult de salariul mediu pe economie ori 75%. Erau la un moment dat tentative din partea unora să mărească salariile artificial, cu câteva zile înainte de șomajul tehnic, apoi să-i introducă în șomaj. De ce? Ca suma să fie cât mai mare. Sper cazurile astea să fie cât mai reduse. Nu că aș ține partea guvernanților, dar totuși banii ăștia vin de la bugetul stat și dacă fiecare firmă ar merge pe ideea de fraudă, vă dați seama că nu ar fi OK.  

Sperăm apoi, după ce va trece toată perioada, nici autoritățile statului să nu meargă pe ideea de abuz la eventuale controale și, mergând pe ideea asta, păi nu ți-a scăzut activitatea suficient de mult, de ce ai cerut șomaj tehnic? Păi da’, da’ uite că mi-au scăzut cu 40% încasările veniturile… Păi da’, da’ tot aveai bani la bancă să plătești. Sperăm să nu fie abuzuri nici de partea cealaltă.