Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Spania - Efectele pandemiei se stabilizează. Autoritățile vor să izoleze purtătorii asimptomatici de COVID-19

madrid-385104_1280.jpg

Autoritățile de la Madrid vor să izoleze purtătorii asimptomatici de COVID-19.
Autoritățile de la Madrid vor să izoleze purtătorii asimptomatici de COVID-19.
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

În Spania, 637 de persoane și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore, cifră care continuă să releve o situație dramatică, dar în același timp optimistă. Este a patra zi în care numărul deceselor scade, ceea ce poate fi un indiciu că efectele epidemiei încep să se stabilizeze și că numărul persoanelor infectate și numărul celor decedate vor continua să scadă. În acest context, executivul de la Madrid anticipează deja posibilele scenarii în care ar putea schimba condițiile acestei carantine generalizate, pregătind locații unde ar putea fi izolați  persoanele contagiate cu COVID-19, dar care nu prezintă simptome.

Graficul epidemiei confirma tendință pozitivă a ultimelor zile. Măsurile acestei carantine severe încep să dea primele rezultate. Viteza de propagare a coronavirusului a scăzut simțitor în ultimele două săptămâni, de la un procent zilnic de creștere a numărului contagiaților de 20% la doar 3,2% în ultimul bilanț prezentat luni de autoritățile sanitare spaniole.

În ultimele 24 de ore, 637 de persoane și-au pierdut viața, ceea ce continuă să fie o situație dramatică, dar oarecum optimistă în același timp, este a patra zi în care această cifră scade, după nefericitul record înregistrat în data de 2 aprilie când au murit aproape 950 de persoane. 

Aceste cifre sunt minimele indicii care relevă că efectele epidemiei încep să se stabilizeze, iar acum se pune problema gestionării acestei tendințe pozitive, deoarece autoritățile spaniole speră că numărul persoanelor infectate și numărul celor decedate vor continua să scadă. În acest context, executivul din Madrid anticipează deja posibilele scenarii în care se pot relaxa condițiile acestei carantine generalizate care, în mod oficial, va fi prelungită până pe data de 26 aprilie, dar care va putea dura chiar până în luna iunie, conform anumitor previziuni vehiculate de către presa spaniole.

Prima măsură va fi, probabil, reluarea activităților economice neesențiale, începând cu data de 11 aprilie, chiar dacă până acum „nu s-a hotărât care sectoare vor putea reveni la o activitate normală”, după cum a ținut să avertizeze ministrului transporturilor, José Luis Ábalos.Dar în același timp executivul de la Madrid pregătește o strategie similară celei aplicate în China, prin care va încerca izolarea cât mai riguroasă a persoanelor contagiate de toate activitățile sociale.

        

În prima fază se va începe testarea masivă a populației, motiv pentru care în aceste zile vor fi distribuite un milion de teste în teritoriu pentru a detecta în primul rând persoanele asimptomatice care lucrează în sectoarele esențiale cum sunt spitalele, căminele de bătrâni sau unitățile comerciale.

       

Pe de altă parte, conjugat cu această primă măsură, se vrea punerea în aplicare a unui așa numit proiect Arca lui Noe, care constă în identificarea unor locații precum hoteluri, săli de sport sau săli de congrese și transformarea acestora în spații de carantină pentru a-i izola de orice activitate socială pe pacienții asimptomatici.

       

Șeful Executivului a cerut, încă de duminică, președinților regiunilor autonome, să pregătească până pe 10 aprilie o listă cu locații publice sau private care ar putea fi adaptate pentru a putea găzdui astfel de purtătorii asimptomatici infectați de Covid-19. 

       

Măsura, deși pare esențială pentru a combate epidemia, a generat o aprinsă dezbatere publică. În primul rând a fost chestionată, probabil de o formă exagerată, capacitatea de a o pune în practică, deoarece pentru a-i depista pe toți cei  contagiați, ar trebui să fie precedată de o amplă campanie de testare, care deocamdată nu este la îndemâna autorităților de la Madrid, deoarece numărul celor infectați cu COVID-19, conform mai multor studii, ar cuprinde peste 15% din populația Spaniei, ceea ce ar înseamna identificarea a peste 7.000.000 de persoane contagiate.

De asemenea s-a dezbătut asupra formei de impunere a acestor restricții și a legalității lor. Mulți juriști spanioli sunt de părere că măsura nu-și va putea găsi suportul legal în actuala stare de alarmă și că va fi necesară declararea stării de necesitate.  În acest context, ministrul sănătății, Salvador Illa, a încercat să spulbere aceste temeri precizând  că nu va fi decât „o carantină cu caracter voluntar”, iar ministrul justiției, Juan Carlos Campo, a dat asigurări, în aceeași conferință de presă, că se va avea în vedere asigurarea unui cadru legal cât mai strict deoarece „starea de alarmă nu implică o eliminare statului de drept”, deși, pe de alta parte,  a ținut să precizeze că pacienții asimptomatici care refuză să se izoleze în casă ar putea, conform acestei decizii,  să fie internați cu forța în astfel de locații.

Ascultă AICI corespondența din Spania