Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Cea mai tristă aniversare a Organizației Mondiale a Sănătății

oms.jpg

Sediul din Geneva al OMS
Image source: 
wikipedia.org

În data de 7 aprilie 1948 lua naștere una dintre cele mai importante agenții din cadrul Organizației Națiunilor Unite. Este vorba de Organizația Mondială a Sănătății. De atunci, data de 7 aprilie este celebrată drept Ziua Mondială a Sănătății. Însă niciodată în istoria organizației, Ziua Mondială a Sănătății nu a fost celebrată sub auspicii mai triste decât acum.

Ideea creării Organizației Mondiale a Sănătății a fost lansată la Paris, în 1946. Inițiativa a venit din partea Republicii China, un regim cu totul altul decât cel comunist. Republica China este denumirea folosită azi de către Taiwan, după ce partea continentală a Chinei a ajuns sub controlul comuniștilor.

Organizația Mondială a Sănătății a preluat misiunile asumate, încă din 1851, de către Conferințele Sanitare Internaționale. Organizația are mai mulți predecesori, printre care Oficiul Internațional de Igienă Publică, fondat în 1907, sau Organizația Sănătății din cadrul Ligii Națiunilor, fondată în 1920.

Organizația Mondială a Sănătății își are sediul central la Geneva, în Elveția. Organizația dispune de șase birouri regionale și de reprezentanțe în 150 de țări din totalul de 194 de state membre. Organizația dispune de un buget de peste cinci miliarde de dolari americani și are, printre altele, misiunea de a coordona eforturile internaționale menite să combată răspândirea epidemiilor.

De-a lungul timpului, OMS a obținut rezultate notabile în combaterea unor boli. Însă ultimii ani au adus un val de critici, din cauza atitudinii flexibile a acestei organizații față de țări cu regimuri dictatoriale. Un exemplu a fost cel al nominalizării dictatorului Robert Mugabe drept ambasador Goodwill, nominalizare retrasă la presiunea opiniei publice internaționale, scandalizată de modul în care erau sistematic încălcate drepturile omului în Zimbabwe, țara condusă de dictatorul în cauză.

De asemenea, din anul 2016, conducerea Organizației Mondiale a Sănătății a decis să retragă permisiunea Taiwanului de a participa cu statut de observator la reuniunile organizației. Decizia a fost luată la presiunile Chinei comuniste. Reprezentanții regimului dictatorial de la Beijing au pretins că guvernul comunist are responsabilitatea asigurării sănătății locuitorilor Taiwanului.

Statele occidentale, inclusiv cele ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada sau Australia au făcut presiuni pentru readmiterea Taiwanului la lucrările Organizației, în contextul pandemiei de coronavirus, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, conducerea Organizației Mondiale a Sănătății a lăudat China comunistă pentru eforturile sale de a opri răspândirea coronavirusului, deși autoritățile chineze au refuzat să recunoască problema. Mai mult, oficialii chinezi au făcut presiuni asupra medicului care a avertizat pentru prima oară că, la Wuhan, omenirea se confruntă cu un nou virus. În acest context, sunt tot mai numeroase vocile care cer reformarea Organizației Mondiale a Sănătății.

 

 

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 7.55 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Pagina de istorie din 7 aprilie 2020