Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia cheamă lucrătorii sezonieri români din agricultură

strawberries-2171604_1280.jpg

40% din culturile de fructe și legume din Italia, de la căpșuni la sparanghel, riscă să rămână pe câmp

Italia se confruntă cu o profundă criză a forței de muncă în agricultură, peste 40% din culturi riscând să rămână neculese, cu grave consecințe asupra sistemului agro-alimentar. În încercarea de a readuce lucrători sezonieri din Europa de Est, și în principal din România, ministrul italian al agriculturii, Teresa Bellanova, s-a întâlnit cu ambasadorul României în Italia George Bologan. Șeful misiunii diplomatice române a invitat autoritățile italiene să aibă în vedere, în primul rând, forța de muncă română prezentă în Italia. 

În plină criză cauzată de pandemia de coronavirus, Italia caută soluții pentru agricultură, unde se înregistrează o gravă lipsă a forței de muncă, cu un deficit de circa 250.000 de lucrători sezonieri. 40% din culturile de fructe și legume, de la căpșuni la sparanghel, riscă să rămână pe câmp. 

Ministrul agriculturii Teresa Bellanova încearcă să încheie acorduri cu mai multe țări din Europa de Est pentru a importa forță de muncă. Bellanova face parte din partidul Italia Viva, al cărui leader, Matteo Renzi, insistă pentru o reluare cât mai rapidă a activităților productive în Italia. Comisia Europeană a reglementat  prin așa-numitul coridor verde, circulația  pe motive de muncă a operatorilor sanitari și a lucrătorilor agricoli în interiorul Uniunii Europene. Ministrul italian al agriculturii consideră că aceste coridoare sunt importante , dar că se impune găsirea unor soluții cu fiecare țară în parte. Iar România este țara pe care Italia s-a bazat în primul rând, când a fost nevoie de  lucrători sezonieri în  agricultură. Peste 107.000 de lucrători români asigurau o treime din întreaga forță de muncă străină din agricultura italiană. Numai că pe fondul crizei de coronavirus și a lipsei unor reglementări clare în domeniul lucrătorilor sezonieri, mii de români au plecat în România. Tocmai de aceea, ministrul italian pentru politici agricole, alimentare și forestiere, Teresa Bellanova, spune că Italia trebuie să garanteze condiții de muncă pe câmpuri, de siguranță pentru sănătatea oamenilor. Bellanova și-a început turul ambasadelor din Est cu reprezentantul misiunii diplomatice a României, George Bologan. 

Ambasadorul României în Italia a invitat autoritățile italiene să aibă în vedere, “în primul rând, forța de muncă română prezentă în Italia, ținând cont că există cetățeni români care se află deja în Peninsulă și care au fost afectați de restrângerea activității economice, în contextul Covid-19”. Ettore Prandini, președintele Coldiretti - Confederația Națională a Cultivatorilor Direcți - spune că multe firme de construcții ar putea oferi muncitorilor aflați în șomaj posibilitatea de a lucra în agricultură, iar metoda de plată s-ar putea face prin intermediul unor vouchere.

“Avem nevoie de imigranți pentru a asigura funcționarea normală a rețelei alimentare”, declara ministrul agriculturii, adăugând că aceste procese sunt reglementate de stat sau - acolo unde statul nu reușește - chiar de  mafie, a spus  Bellanova  pentru Radio Capital.

Între timp, Guvernul a prelungit permise de muncă pentru lucrătorii sezonieri extracomunitari. Însă speranța cea mai mare Italia și-o pune în lucrătorii  comunitari din Estul Europei care,însă, nu se grăbesc, deocamdată să se reîntoarcă. Mai mulți reprezentanți ai opoziției au cerut ministrului agriculturii să ia în considerație forță de muncă autohtonă, italienii care din cauza pandemiei de coronavirus și-au pierdut locurile de muncă. Încercările ministrului de a încheia acorduri cu alte țări pentru lucrătorii sezonieri din agricultură denotă lipsa ofertei pe piață internă. 

Din Roma, Mihaela Iordache pentru RFI...