Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Suedia: Între bucuria libertății de mișcare și teama medicilor pentru sănătatea proprie

corona_in_suedia_ep._2.jpg

Suedia: Între bucuria libertății de miscare și teama medicilor pentru sănătatea proprie.
Suedia: Între bucuria libertății de miscare și teama medicilor pentru sănătatea proprie
Sursa imaginii: 
RFI/Constantin Dragan

Încă de la începutul pandemiei de COVID-19 Suedia s-a remarcat printr-o abordare complet diferită a problemei. Iar dacă la început măsuri asemănătoare luaseră Olanda și Marea Britanie, în acest moment țara scandinavă este singura care încă își asumă riscul de a nu face la fel ca toată lumea. 

Ultimele informații sunt aduse de corespondentul RFI în Suedia, Constantin Drăgan.  

Este sfârșit de săptămână, iar parcarea zonei de agrement de la Isaberg, undeva în sud vestul Suediei este plină de mașini. Zeci de copii sunt pe leagăne, sar pe o mare saltea gonflabilă, fac împreună cu părinții parcursuri de aventură prin copaci, călăresc Mountain bikes pe piste amenajate, ori se dau pe nouă atracție a parcului, Rodelbana, un soi de mașinuțe galbene care te duc pe un circuit prin pădure pe niște șine de tip roller coaster. Se aprind grătare, se vorbește vesel și aproape nimic din atmosfera prezentă nu te face să te gândești la pandemia prin care trece planeta.

Și totuși, boala există în Suedia și face victime. Mai multe decât în România, dar, cel puțin deocamdată, semnificativ mai puține decât în țările grav afectate. În fiecare zi la ora 14:00, Anders Tegnell șeful Autoritățîi pentru sănătate publică organizează o conferință de presă împreună cu alți reprezentanți ai autorităților, în care vorbește despre situația actuală și despre măsurile care se impun.

Guvernul suedez a ales să mizeze pe conștiința oamenilor pentru a limita răspândirea bolii. Astfel, au apărut peste tot afișe în care ești îndemnat ca, dacă ai cel mai mic simptom care ar putea duce cu gândul la infectarea cu Covid-19 să stai acasă până îți trece, plus încă două zile. Au fost chiar schimbate legi, iar la ora actuală este posibil să nu mergi la serviciu timp de 21 de zile, fără să fie nevoie să prezinți vreun certificat medical. Scopul declarat al acestor măsuri nu este cel de a opri pandemia ci de a o face să se desfășoare lent, astfel încât sistemul medical să poată  să facă față. Se mai spune și că, dacă un procent semnificativ al populației va fi infectat, riscul unui al doilea val în toamna va fi semnificativ mai mic.

Acuzați de alte țări că fac experimente pe populație, suedezii au replicat că adevăratul experiment nu e să îi lași pe oameni să trăiască relativ normal, ci să îi obligi să stea închiși în case pe termen nedeterminat, cu efecte foarte discutabile, mai ales pe termen lung.

Școlile generale sunt în continuare deschise în Suedia, iar acum se vorbește chiar despre posibilitatea ca și elevii de liceu din clasa terminală să se poată întoarce la școală în grupuri mici pentru a-și da examenele.

Singurele restricții care există sunt legate de grupurile mai mari de 50 de persoane, dar și acolo sunt multe excepții, că de pildă întreprinderile, instituțiile de învățământ și petrecerile private. Cinematografele și teatrele sunt închise, iar restaurantele mai au voie să servească doar la masă. Întreaga populație este îndemnată să păstreze distanța atunci când se află în apropierea altor persoane. Suedezilor li se mai recomandă și să nu călătorească dacă nu au absolută nevoie. Pe de altă parte, cum sunt multe cazuri de contaminare în căminele de bătrâni, acestea au fost închise vizitelor.

În schimb, oamenilor li se spune că este bine să stea la aer, fiindcă șansele de infectare în spațiu deschis sunt foarte mici. 

Încă mai sunt locuri în secțiile de terapie intensivă, iar lângă Stockholm (cea mai afectată zonă până acum) a fost deja construit un spital de campanie. Autoritățile spun că speră într-o evoluție bună a epidemiei, dar preferă să fie pregătite în cazul în care situația se agravează puternic. Destul de mulți voluntari s-au oferit să ajute.

Dar probleme există deja. Unele chiar foarte mari. Ele sunt legate în primul rând de lipsa materialelor de protecție a cadrelor medicale care intră în contact cu pacienți infectați cu virusul Corona. 

Iar iritarea medicilor si asistentelor a ajuns la maxim în urmă hotărârii luate la unison de regiunile suedeze care au decis recent să coboare nivelul de protecție necesar celor care lucrează direct cu pacienți infectați, sau care sunt suspectați de așa ceva. Se spune în decizia luată că noile descoperiri științifice au arătat, printre altele, că virusul nu se transmite prin aer, așa că măștile pentru gură și nas nu sunt necesare. Ele pot fi înlocuite cu o simplă vizeta de plastic aflată la 10 cm de față cadrului medical. Scandalul nu a întârziat, mulți medici și asistente acuzând regiunile că tot ceea ce vor să facă este să își ascundă incapacitatea de a gestiona criza de material. O întreagă secție de la un mare spital din Göteborg chiar s-a oprit din lucru în momentul în care personalul nu a mai avut materiale de protecție corespunzătoare. Este foarte adevărat că sunt mulți angajați în sistemul medical care se tem pentru sănătatea și chiar viața lor, ezită sau refuză să între neechipați corespunzător în saloane și spun că una e să te infectezi pe stradă, ori în metrou și cu totul altceva este să o faci pe o secție cu mulți bolnavi de COVID-19, unde concentrația foarte mare de viruși te face să ajungi repede la o formă gravă a bolii.

O altă problemă este lipsa cadrelor medicale specializate de terapie intensivă. La ora actuală cam toate instituțiile suedeze fac liste cu personalul care are vreo pregătire medicală, iar medicii și asistentele care au mai lucrat în trecut la reanimare sunt trimiși la scurte cursuri de reîmprospătare a cunoștiințelor.

În același timp, la Stockholm, secțiile de terapie intensivă au fost trecute în stare de urgență, ceea ce înseamnă că personalul lucrează 48 de ore pe săptămâna și este plătit 220% pentru fiecare ora lucrată.

Ar mai fi de adăugat poate faptul că, in ciuda lipsei mari de echipament, luni dimineața, autoritățile suedeze au refuzat un întreg transport de câteva milioane de măști de protecție din China, pe motiv că ele erau doar de tip ffp2 și că nu respectau normele europene.

Însă, una peste alta, sondajele arată că majoritatea suedezilor au încredere în abordarea autorităților în cazul acestei pandemii și spun că e mult mai bine să te bazezi pe hotărârile unor experți bine pregătiți, decât pe ceea ce scriu unii sau alții pe grupuri și bloguri.