Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iran: Spaima de coronavirus provoacă revolte violente în închisori

iran.jpg

Sursa imaginii: 
France24

Cel puțin 10 închisori din Iran au fost în ultimele trei săptămâni scena unor revolte violente ale deținuților, pe fondul spaimei de infecția cu Covid19. Deși autoritățile neagă categoric, activiști pentru drepturile omului citați de echipa Les Observateurs a postului TV France 24, spun că ciocnirile s-au soldat cu zeci de morți.

Chiar dacă autoritățile au decis încă de la începutul lunii martie să elibereze temporar cca 100 000 de deținuți (dintr-un total de cca 240 000), pentru a preveni efectele epidemiei, lipsa condițiilor minime de igienă, a apei și săpunului și tensiunea crescândă în rândul condamnaților au dus la izbucnirea violențelor.

Autoritățile recunosc că revoltele au loc și că s-au soldat cu 97 de evadări, dar nu admit decât existența unui singur mort.

Mai mulți activiști pentru drepturile omului au postat însă pe rețelele sociale lista morților, cu fotografiile acestora și în unele cazuri chiar imagini de la înmormântări. Nouă decese s-ar fi produs doar în două închisori din orașul Ahvaz, în noaptea de 30 spre 31 martie a.c. O sursă din interiorul unei închisori spune însă că a văzut nu mai puțin de 38 de cadavre transportate în saci la morgă.

Datele oficiale din 6 aprilie arată că în Iran s-au înregistat 60 500 de infecții și 3739 de morți din cauza Covid19.

Articolul integral aici