Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus | R.Moldova: 27 de decese și 1174 cazuri. Japonia oferă medicamentul Avigan, aflat în testare pentru Covid

poza_minister.jpg

Sursa imaginii: 
WHO Moldova

În R.Moldova au fost confirmate, miercuri, alte 118 cazuri de coronavirus și 5 decese. Astfel, bilanțul prezentat de autorități ajunge la 27 de decese și 1174 de cazuri. Din numărul celor infectați, peste 300 sunt cadre medicale. În Transnistria au fost  înregistrate în jur de 60 de cazuri de Covid-19. Autoritățile moldovene anunță că urmează câteva săptămâni critice și au îndemnat, din nou, cetățenii să stea acasă și să respecte regimul de carantină. Între timp, Japonia anunță că va acorda Republicii Moldova gratuit medicamentul anti-gripal Avigan, numit și Favipiravir, aflat în regim de testare ca tratament împotriva Covid-19. Beneficiarul final al lotului de medicamente va fi Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Toma Ciorbă” din Chișinău.

Ministerul de Externe anunță că pentru realizarea promptă a inițiativei, Japonia va oferi cu titlu urgent un grant în valoare de 1 milion de dolari în adresa Oficiului ONU pentru Servicii de Proiect (UNOPS) pentru a cumpăra și distribui medicamentul produs de o companie farmaceutică japoneză.

Printre țările care ar urma să primească medicamentul se numără Republica Moldova, Bulgaria, Estonia, Georgia, Luxemburg, San Marino, Serbia, Slovenia, Turcia, Ucraina, Ungaria, Arabia Saudită.”Ministerul Afacerilor Externe salută declarația Ministrului Afacerilor Externe al Japoniei, Toshimitsu Motegi, din 7 aprilie, prin care se anunță decizia autorităților nipone de a răspunde apelului de asistență din partea unui șir de state afectate de noul coronavirus, inclusiv Republica Moldova”, se arată într-un comunicat de presă al Externelor de la Chișinău.

Printre cei infectați cu coronavirus sunt și aproape 300 de cadre medicale. Cei mai mulți sunt asitenții medicali, în jur de 100, urmați de felceri, paramedici, farmacişti și personal auxiliar.

Ministerul Sănătății anunță că până astăzi 43 persoane s-au tratat de COVID-19.

Premierul moldovean, Ion Chicu, a anunțat, în seara zilei de miercuri, după ședința Comisiei Situații Excepționale că, în municipiul Soroca, aflat în carantină, vor fi luate noi măsuri ”mai drastice” împotriva răspândirii Covid-19. Persoanele peste 63 de ani nu au voie să iasă din casă, se interzice aflarea persoanelor în grupuri mai mari de două persoane. Se interzice unităților comerciale care prestează servicii în perioada regimului de carantină să desfășoarea activitatea fără a deține mijloace individuale de protecție.

Totodată, prim-ministrul R.Moldova a declarat că satul Talmaza, din raionul Ștefan Vodă, aflat în sudul R.Moldova, intră în regim de carantină, începând de joi, pentru 14 zile. În această localitate au fost confirmate 29 de cazuri de coronavirus.   

Marți, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, președintele moldovean, Igor Dodon, a dat asigurări că instituțiile statului sunt pregătite pentru intrarea în perioada de vârf a crizei pandemice.”Urmează să trecem cu toții printr-un cutremur destul de mare, avem exemplele țărilor foarte dezvoltate care ne indică și intensitatea care urmează, însă putem împreună să limităm pagubele pe care acest cutremur le va lăsa în urmă dacă avem încredere unii în alții, dacă ne vom ajuta unii pe alții, dacă fiecare dintre noi va da o mână de ajutor medicilor și funcționarilor care se vor lupta în linia întâi”.

”În următoarele zile și săptămâni dăm testul nostru ca națiune. Adresez un mesaj personalului medical și tuturor funcționarilor implicați în linia întâi, în lupta cu această pandemie: Avem deja o luna de când suntem zi de zi în lupta cu acest virus, știu că mulți dintre voi sunteți foarte obosiți, speriați, nu v-ați văzut familiile de mult timp, v-ați dori să activați în condiții mai bune, vă doriți să se termine cât mai repede acest coșmar și să vă întoarceți la viața normală. Voi realmente sunteți eroii noștri și cred că în această perioadă redefiniți noțiunea de patriotism și nu doar îi însănătoșiți pe cei bolnavi, dar ne însănătoșiți pe noi ca națiune”, a menționat șeful statului. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre cazurile de coronavirus din R.Moldova