Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nu este film SF: Clujenii supravegheați din drone

supraveghere-drone-cluj-coronavirus.jpg

Clujenii au început să vadă deasupra orașului drone care supraveghează respectarea reglementărilor date de autorități, cu privire la izolare și la distanțarea socială.
Sursa imaginii: 
Captura video

Clujenii au început să vadă deasupra orașului drone care supraveghează respectarea reglementărilor date de autorități, cu privire la izolare și la distanțarea socială. Prefectul județului Cluj spune că dronele au rolul de a informa autoritățile cu privire la aglomerări de persoane, pentru a ști unde și cu cât personal să acționeze. Amănunte despre dronele de la Cluj din reportajul următor.

Respectați toate reglementările autorităților. Stați în casă! Ieșiți din locuință numai pentru a merge la serviciu sau pentru urgențe. Suntem aici pentru sănătatea dumneavoastră”.

Acesta este mesajul pe care clujenii îl pot auzi pe străzi, atunci când dronele de supraveghere trec pe deasupra. Care este rolul lor, spune prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean.

Având în vedere contextul epidemiologic actual, precum și necesitatea unei monitorizări cât mai stricte a respectării măsurilor impuse de autorități pentru împiedicarea răspândirii COVID-19, Instituția Prefectului – Județul Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj, anunță implementarea unui Plan de măsuri pentru supravegherea prin fotografiere și videofilmare aeriană a Zonei Metropolitane Cluj, cu ajutorul aeronavelor fără pilot (dronelor)”, spune prefectul județului Cluj chiar în filmulețul de prezentare a dronelor.

 

 

Instituția susține că dronele vor urmări verificarea respectării condițiilor de părăsire a domiciliului, carantină și izolare la domiciliu, obținerea de date referitoare la aglomerări de persoane în zone importante ale municipiului Cluj-Napoca (parcuri, zone de agrement, piețe agroalimentare, intrări sau parcări ale supermarket-urilor). De ce anume vor autoritățile să știe astfel de informații?Pentru dimensionarea corespunzătoare a efectivelor angrenate în misiuni de menținere a ordinii publice, spune Prefectura.

Autoritățile mai menționează că „popularizarea unor astfel de metode de verificare și acțiune folosind tehnologia avansată are scopul de a transmite populației un mesaj ferm de descurajare a nerespectării dispozițiilor cuprinse în ordonanțele militare, pentru prevenirea răspândirii COVID-19 și pentru combaterea ilegalităților de orice fel.

Totodată, prin intermediul acestui sistem de supraveghere se transmit și mesajele audio de informare, care în prezent sunt difuzate din autospeciale poliției.

Locurile în care sunt ridicate dronele vor fi stabilite zilnic, pentru a permite o acoperire cât mai fidelă a teritoriului selectat”, susține prefectura.

La acțiuni vor participa polițiști locali, jandarmi și militari, sprijiniți de un specialist civil, care va gestiona activitățile de fotografiere, videofilmare și de transmitere a acestor date la sol. Aspectele de interes operativ vor fi transmise Dispeceratului Poliției Municipiului Cluj-Napoca pe canalele stabilite.

Prefectura promite că înregistrările foto-video, proprietate a Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, nu sunt destinate publicității, iar imaginile surprinse vor fi prelucrate și stocate cu respectarea prevederilor legale referitoare la protecția datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date.

 
Ascultă reportajul realizat de Bianca Pădurean