Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus. Relaxarea măsurilor de izolare în Germania

Autorităţile germane anunţă că în următoarele două săptămâni s-ar putea trece la o relaxare treptată în ceea ce priveşte măsurile restrictive impuse din cauza pandemiei. Restricţiile privind limitarea contactelor şi libera circulaţie rămân în vigoare şi în timpul sărbătorilor pascale care au început astăzi şi se termină luni. 

În pofida restricţiilor de circulaţie, astăzi au sosit în Germania cinci avioane la bordul cărora s-au aflat muncitori sezonieri din România. Aceştia vor lucra în agricultură. În următoarele zile vor fi primiţi în Germania 80.000 de sezonieri din ţări est-europene.

Cancelara Angela Merkel a făcut un prim bilanţ pozitiv privind măsurile restrictive legate de îngrădirea coronavirusului în Germania. Există speranţa unei apropiate relaxări, a spus ea în cursul unei videoconferinţe cu grupul parlamentar creştin-democrat.

Despre o posibilă relaxare a măsurilor sociale de îngrădire a contactelor a vorbit şi ministrul german al sănătăţii, Jens Spahn. Potrivit lui Spahn, relaxarea s-ar putea produce imediat după Paşti.

Virologul Hendrik Streeck şi cercetători ai Institutului „Max Planck” sunt, de asemenea, optimişti şi prezic o apropiată destindere a catalogului de restricţii. Specialiştii sunt de părere că măsurile impuse trebuie respectate încă două săptămâni.

Într-o declaraţie de presă, făcută de Streek la Düsseldorf, capitala land-ului Renania de Nord Vestfalia, acesta a prezentat rezultatele unui studiu făcut în regiunea Heinsberg. Acolo au fost înregistrate primele cazuri de infectări care s-au extins apoi într-un timp foarte scurt. Odată cu respectarea strictă a normelor de igienă se poate renunţa treptat la restricţii. În ultimele săptămâni, virologul Streek a criticat măsurile exagerate de protecţie din diferitele land-uri federale şi lipsa unei linii naţionale unice în ceea ce priveşte lupta contra virusului.

Pe de altă parte, s-a aflat astăzi că landul federal Renania de Nord-Vestfalia a stopat temporar plata ajutoarelor pentru firme mici şi liber profesionişti. Măsura a fost luată după ce s-a constat o creştere masivă a infracţiunii de înşelăciune. Procuratura a început investigaţiile. Deocamdată nu au fost publicate date referitoare privind numărul delictelor comise şi nici informaţii privind volumul pagubelor. Guvernul de land a anunţat că formularele electronice pentru solicitarea unui sprijin financiar pot fi completate în continuare. S-a atras atenţia ca solicitanţii să folosească formularele disponibile pe pagina electronică, oficială, a autorităţii guvernamentale.

Mai multe comunităţi religioase au înaintat plângeri, cerând anularea interdicţiei ţinerii slujbelor pascale în prezenţa publicului. Între aceste comunităţi se află şi o biserică disidentă catolică din Berlin care refuză reformele liturghiei, introduse de conciliul Vatican II, în anii 1960. Un tribunal din Berlin a respins plângerea acestei comunităţi care oficiază liturghia în stil tridentin, în limba latină. Atât biserica romano-catolică, cât şi cea evanghelică din Germania susţin măsurile restrictive ale autorităţilor şi nu s-au opus închiderii lăcaşurilor de cult. Slujbele pascale vor fi transmise prin intermediul radio-televiziunii, pe internet, respectiv pe reţelele de socializare.

Astăzi a sosit la Berlin o primă cursă cu muncitori sezonieri din România. În cursul zilei, vor ateriza încă două curse pe aeroportul Schönefeld. Alte două curse, a anunţat radiodifuziunea publică germană, sosesc la Düsseldorf. Înainte de a începe să muncească, persoanele vor fi supuse unui examen medical. Guvernul federal a decis să primească circa 80.000 de sezonieri din Europa de Est. Aceştia, însă, vor fi obligaţi să respecte restricţiile în vigoare, inclusiv izolarea de două săptămâni în locurile stabilite în cadrul fermelor agricole unde vor participa la lucrările de primăvară şi la recolta legumelor de sezon.