Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Povestea medicului cu un plămân, erou în linia 1. Iubesc profesia și oamenii. Triajul pacienților e cheia

medic_alba.jpg

Corina Maniu are 57 de ani și este șefă a Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia
Corina Maniu are 57 de ani și este șefă a Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia
Sursa imaginii: 
Facebook

”Triajul pacienților este cea mai puternică armă pe care o au spitalele în lupta cu coronavirusul”. O spune la RFI Corina Maniu, șefă a Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia. Medicul subliniază că, încă de la începutul crizei, managementul spitalului a dotat unitatea cu toate materialele necesare și a decis să nu mai interneze nicio persoană pe secții înainte de a fi testată de Covid 19. Măsurile rapide și bine gândite au făcut ca spitalul să gestioneze foarte bine situația, spune Corina Maniu, un medic cu o condiție medicală personală delicată, dar care a rămas implicată în lupta cu epidemia.

Un exemplu pozitiv

La RFI s-a discutat de multe ori în ultimele săptămâni despre problemele sistemului medical, despre lipsa echipamentelor de protecție pentru medici, despre lipsa procedurilor și a acțiunilor corecte din partea autorităților și a managerilor de spitale, despre sutele de pacienți și medici infectați cu coronavirus din cauza nerespectării regulilor minime de protecție în spitale.

Discutăm acum și despre cei care și-au făcut și își fac datoria așa cum trebuie, cu profesionalism și devotament. Corina Maniu are 57 de ani și, în ultimele două decenii, a fost în slujba sănătății. Este în prezent șefă a Secţiei de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia și, chiar dacă, în 2017, și-a pierdut un plămân în urma unei intervenții chirurgicale complexe, a ales să rămână în linia întâi de tratare a pacienților cu coronavirus timp de mai bine de 3 săptămâni de la izbucnirea epidemiei.

De aproximativ o săptămână a decis totuși să rămână acasă, pericolul contractării virusului fiind extrem de mare având în vedere condiția ei medicală. Își continuă totuși slujba și conduce zilnic secția de Boli Infecţioase de acasă, prin intermediul telefonului și al videoconferințelor. Mărturisește că dragostea de oameni și devotamentul pentru profesie au obligat-o să meargă mai departe. În plus, ”Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia este un exemplu de cum trebuia și trebuie să se acționeze în lupta cu acest virus”, spune medicul Corina Maniu.

Iubesc profesia și oamenii

Corina Maniu: Aș spune că a fost o dublă provocare. Una intelectuală pentru că avem de-a face cu un virus nou. Asta însemană știință, lectură, informare, o provocare extraordinară la nivel intelectual. Și e o provocare la nivel emoțional. Absolut toți oamenii au un grad de teamă. Și eu îl am. Poate eu îl am mai mult...

Reporter: Probabil spuneți asta pentru că aveți o situație medicală personală specială. Aveți un singur plămân, fapt care vă face să fiți în mare pericol în cazul contractării acestui virus. Totuși, din câte știu, ați rămas mult timp în spital în lupta cu virusul. Ce v-a făcut să luați această decizie?

C.M: Așa este. După operație am revenit pe secție pentru că eu iubesc foarte mult profesia asta și oamenii în general. Nu era potrivit pentru mine să mă retrag. În fața acestor momente cu cazuri de COVID 19 am procedat la fel. Din spiritul meu de datorie plusat de dragostea de profesie și de oameni am rămas. Totuși, la un moment dat, cred că este firesc ceea ce am făcut. M-am retras și coordonez de acasă activitatea de management a cazurilor.


Sursa imaginii: 
Facebook

Cheia: Toți cei internați sunt testați. Am luat măsuri imediat

Rep: Cum decurge o zi pentru dumneavoastră acum? E o situație inedită. Cum coordonați de acasă o secție de boli infecțioase în care sunt tratați pacienți cu coronavirus?

C.M: Dimineața facem un raport de gardă video în care discutăm ce s-a întâmplat peste noapte. Discutăm cu colegii care ies din tură și cu cei care intră. Apoi mai intervine o discuție cu centrul de management pe județ care depistează cazurile suspecte care trebuie mangeriate undeva. Trebuie luate probe și testate.

Rep: Lucrați la Spitalul județean din Alba Iulia. Care e situația acum acolo?

C.M: Toți cei care necesită internare sunt testați. Ei rămân în zona tampon și apoi, în funcție de rezultat, se direcționează. Dacă rezultatul este negativ, infecția este infirmată, ei vor merge pe secția corespunzătoare. Dacă este pozitiv a COVID atuncio preluăm noi. De câteva zile avem și un spital suport. Spitalul Blaj este acreditat ca spital suport COVID pentru că nu poate face față spitalul județean singur.

Rep: Cum ați aprecia că a fost răspunsul la această criză, cu care nu ne-am mai confruntat, din punctul de vedere al managementului?

C.M: Știți cum a fost, exemplar. Știți vorba aceea, omul sfințește locul...

Rep: Ce măsuri s-au luat imediat după declanșarea crizei?

C.M: Imediat când am văzut că se apropie această situație conducerea a luat măsuri pentru a avea dotare cu echipament de protecție. Apoi, foarte important, a fost aparatura de testare. Această aparatură este una specială. Este un adevărat laborator de biologie moleculară.

Triajul pacienților, esențial!

Rep: Puteți efectua și teste în spital?

C.M: Da, facem testele. Este extraordinar pentru că poți tria.

Rep: Cam câte teste puteți procesa pe zi?

C.M: 96 se fac deocamdată. Dar se vor face mai multe pentru că vom mai pune în funcțiune încă un aparat. Astfel ajutăm și județe din împrejurimi, din Transilvania.

Rep: Acum aveți tot ce vă trebuie în spital? Aveți protecție? Aveți măști? Aveți medicație?

C.M: Avem tocmai pentru că au acționat foarte rapid. După aceea nu s-au mai găsit.

Rep: Beneficiind de o experiență pozitivă, privind în urmă și făcând o analiză de perspectivă a tot ce s-a întâmplat în țară, care credeți dumneavoastră că  fost cea mai mare greșeală în modul în care sistemul medical și autoritățile s-au mobilizat pentru acaestă luptă și nu au reușit în unele locuri să facă ceea ce trebuie?

C.M: Triajul pacienților este esențial. Este cheia. Bineînțeles că trebuie susținut și de teste. Testezi, pui într-un spațiu tampon și apoi dirijezi unde merge pacientul infectat sau neinfectat.

Rep: Îmi spuneați mai devreme că acum la spitalul din Alba Iulia sunt testați toți pacienții indiferent de ce problemă au.

C.M: Categoric!

Rep: Pare cumva logic pentru că de aici au început și problemele. Pacineți care au venit pentru alte afecțiuni, infectați și nu s-a știut, au infectat alți pacineți și medici. Este o măsură care clar trebuai luată peste tot...

C.M: Așa cred, este cheia rezolvării problemelor: a nu a duce într-o secție oarecare pacientul care are patologia respectivă, a secției, dar și infecție cu COVID-19.

 
Medicul Corina Maniu, despre lupta cu virusul