Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus: O zi într-un centru de consultații din Franța (reportaj France24)

centru.png

Centrul de consultații din Nogent-sur-Marne, 7 aprilie 2020
Image source: 
France24

În regiunea capitalei franceze au fost înființate mai multe centre de consultații pentru pacienții care prezintă simptomele Covid-19. Medicii generaliști își pot monitoriza aici pacienții, diminuând astfel aglomerația din centrele de urgențe. 

Reportaj France24

Înainte s-o vezi, îi auzi accesele violente de tuse. Nancy Bamba, o femeie de 28 de ani, se prezintă marți 7 aprilie la centrul de consultații Covid-19, instalat în clădirea Simone Veil din Nogent-sur-Marne, în estul Parisului.

„Medicul meu de familie m-a trimis aici pentru că de două zile am simptome îngrijorătoare. Tușesc și am dureri musculare oribile. În trecut am contractat malarie în Coasta de Fildeș... Dar oboseala pe care o simt acum e mult mai puternică, este ca și cum nu mai am deloc energie. Ieri am avut febră 39.4 °C", explică tânăra vizibil slăbită, între două accese de tuse. „Cum am probleme și cu rinichii, mi-este foarte frică".

Foto: Nancy Bamba în timpul consultației la centrul Covid-19 de la Nogent-sur-Marne. Tânăra s-a organizat pentru a se putea izola de propria sa familie, „rechiziționând” camera copiilor. Soțul îi lasă în fiecare zi mâncare în fața ușii. Mehdi Chebil

După ce a primit o mască chirurgicală și și-a dezinfectat mâinile cu gel hidroalcoolic, Nancy Bamba se instalează într-o mare sală de așteptare aproape goală, de peste 100m2, cu scaune aflate la aproximativ doi metri distanță unul de celălalt. Oglinzile care acoperă un perete întreg reamintesc că înainte de criză, aici se țineau cursuri de dans.

Peste 400 de persoane cu simptome îngrijorătoare au fost primite aici de la deschiderea centrului Covid-19, la sfârșitul lui martie, după ce au fost trimise de medicul lor de familie sau de serviciile medicale de urgență. La intrarea în clădire, un polițist local se asigură că doar persoanele care au programare pătrund în centrul Covid-19.

După o scurtă așteptare, Nancy Bamba intră într-o sală mai mică unde o așteaptă un medic și două asistente care o preiau imediat pentru a-i controla temperatura, tensiunea și nivelul de saturație a oxigenului în sânge. Ultima informație este crucială în lupta împotriva Covid-19, pentru că poate semnala un risc respiratoriu, inclusiv la pacienții care nu resimt nicio problemă la plămâni.

Foto: Asistentele o consultă pe Chantal, 67 de ani, din Nogent. Mehdi Chebil

Medicul începe cu o serie de întrebări despre simptomele și eventualele patologii pre-existente, înainte de a asculta cu stetoscopul respirația pacientei. O consultație până la urmă banală, dacă facem abstracție de faptul că cei trei profesioniști medicali poartă un costum complet de protecție – mască, mănuși, bonetă, halat și acoperitori de încălțăminte. Toate instrumentele și masa de examinare sunt dezinfectate meticulos între două consultații.

Teleconsultația ca măsură suplimentară

Aceleași măsuri de precauție sunt luate și în sala de alături, dedicată teleconsultațiilor. Frații Pascal și Benoît Bonnet, medici generaliști din Nogent-sur-Marne, sunt singuri în fața unui ecran, în dialog direct cu o pacientă a cărei imagine apare într-o mică fereastră.

La distanță, pacienta parcurge un test de respirație prin care se verifică până la cât poate număra fără să respire.

„Pacienta a putut număra până la 15, ceea ce este mai bine decât data trecută când a ajuns până la 11. O persoană care nu poate număra până la 5 – 6 ținându-și respirația, ar fi mai îngrijorător", explică doctorul Benoît Bonnet.

Foto: Teleconsultația este deosebit de utilă în cazul Covid-19 pentru monitorizarea pacienților pe care doctorii i-au văzut deja. Costumul complet de protecție este necesar pentru că această sală de consultații la distanță se află în interiorul centrului Covid-19. Calculatoarele au fost furnizate de primăria Nogent S/M Mehdi Chebil

În principiu, medicii nu prea susțin teleconsultațiile, dar în situația de față s-au lăsat convinși având în vedere imposibilitatea unor pacienți de a se deplasa și mai ales faptul că pot folosi acest instrument pentru a-și monitoriza proprii pacienți.

„Sunt mijloace pe care le-am experimentat empiric și par destul de fiabile. Trebuie să fim rapizi și eficienți ca să putem elibera ambulanțele și compartimentele de urgență", explică doctorul Benoît Bonnet.

 

Un centru care să „evite o criză în mijlocul crizei”

Numărătoarea zilnică a deceselor – peste 10.000 de morți în Franța până pe 7 aprilie – și activitatea intensivă a serviciilor de reanimare sunt în prim planul actualității. Cifrele oficiale arată că la această dată aproape 80.000 de persoane au fost testate pozitive pentru Covid-19.

Dar realitatea epidemiei este că un număr și mai mare de persoane prezintă simptomele acestei boli. În actualul climat de panică, multora le este teamă să meargă la doctor sau să cheme ambulanța, de teamă că nu sunt „suficient de bolnavi” pentru a mobiliza serviciile de urgență în situația de supra-aglomerare de astăzi. Sau și mai rău, unele persoane în vârstă preferă să nu ceară ajutor, deși au simptome îngrijorătoare, pentru că sunt convinse – în mod greșit spun medicii – că pentru ele nu există soluții de tratament.

Tocmai pentru a face față acestei situații de criză, medicii locali, organizați în cadrul Comunității teritoriale de sănătate, au lansat proiectul unui centru de consultație ambulatoriu Covid-19. Primarul din Nogent-sur-Marne, Jacques J.P. Martin, a răspuns imediat apelului lor punându-le la dispoziție clădirea Simone Veil, o construcție nou nouță, de mari dimensiuni, care dispune de o rampă pentru cărucioare și funcționează în perioadă normală ca centru al asociațiilor locale.