Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Aglomerație ”nemțească” pe aeroportul din Cluj

whatsapp_image_2020-04-10_at_4.40.59_pm.jpeg

Sursa imaginii: 
Prefectura Cluj

Sute de persoane așteaptă la Aeroportul Internațional Cluj-Napoca permisiunea să se îmbarce în avioane charter care vor zbura spre Germania. Este vorba de muncitori sezonieri. Autoritățile au luat măsuri pentru a menține distanțarea socială în acest persoane, după ce, ieri, a izbucnit un scandal imens, pentru că peste 1.000 de oameni s-au strâns la intrarea în aeroport, fără a respecta măsurile impuse de ordonanțele militare.

Alți aproximativ 1.000 de oameni au fost aduși azi la Aeroportul Internațional Avram Iancu din Cluj. Acești oameni așteaptă să fie îmbarcați în avioane charter, cu destinația Germania.

Astăzi au fost programate șase zboruri charter de la Cluj spre aeroporturi din Germania. De data aceasta, autoritățile au organizat cozi în care pasagerii sunt dispuși din doi în doi metri, atât în aerogara clujeană, cât și în parcarea aeroportului.

Aceste măsuri sunt dispuse în contextul în care Germania a anunțat că are nevoie de 800.000 de muncitori sezonieri, inclusiv români, pentru domenii precum agricultura.

O firmă de recrutări de personal a angajat peste 2.000 de oameni pe care a decis să îi trimită în Germania de pe aeroportul din Cluj, cu zboruri charter.

Primele zboruri au fost programate ieri, în intervalul orar 13.00 - 21.00. Însă toți cei care erau programați pentru ziua de ieri au fost aduși în același timp la aeroport. Acest lucru a provocat o adevărată îmbulzeală în parcarea aeroportului.

Prefectul de Cluj, Mircea Abrudean, a fost nevoit să trimită jandarmii pentru a-i dispersa pe oameni. Încălcarea măsurilor de distanțare socială impuse prin ordonanțele militare a provocat scandal.

Premierul Ludovic Orban a cerut demiterea directorului aeroportului clujean, David Ciceo, pentru modul în care a gestionat situația. O cerere similară a fost formulată și de președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, care se află de mai multă vreme în conflict cu directorul aeroportului, David Ciceo.

Însă conducerea aeroportului afirmă că parcarea aeroportului a fost concesionată de către Consiliul Județean Cluj unei firme private, care avea dreptul și obligația să organizeze fluxul de autocare. Responsabilitatea conducerii aeroportului s-ar limita la interiorul aerogării, iar în acest spațiu au fost respectate măsurile de distanțare sociale. Informația a fost confirmată și de ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

În acest context, polițiștii de la Serviciul Transporturi, sub coordonarea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, au pornit o anchetă penală, care urmează să îi identifice pe vinovații pentru această situație. De asemenea, ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat o nouă ordonanță militară, care schimbă regulile după care sunt autorizate zborurile charter. De acum înainte, autorizațiile sunt acordate în mod centralizat, pentru un control mai eficient al deplasării oamenilor.