Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


330 de români rămași blocați în Spania repatriați cu 2 avioane

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că un grup de 330 de români care se aflau în imposibilitatea de a-și prelungi șederea în Spania și de a reveni în mod independent pe teritoriul național au fost readuși, vineri, în țară cu două avioane. Acestea au transportat, în drum spre Spania, 41 de cetățeni spanioli care rămăseseră blocați în România.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că vineri au revenit în ţară 330 de cetăţeni români care se aflau în Spania, repatrierea fiind asigurată cu două curse aeriene, dinspre Barcelona şi dinspre Madrid, operate de o companie privată.

"În continuarea demersurilor întreprinse pentru facilitarea revenirii în ţară a cetăţenilor români aflaţi în străinătate cu titlu temporar şi care au fost afectaţi de măsurile adoptate de alte state în contextul gestionării pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că în cursul zilei de astăzi a fost facilitată revenirea în ţară a 330 de cetăţeni români care se aflau pe teritoriul Regatului Spaniei, ca urmare a demersurilor comune ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor şi ale Ministerului Afacerilor Interne. Repatrierea a fost asigurată cu două curse aeriene, dinspre Barcelona şi dinspre Madrid, operate de o companie privată", precizează MAE într-un comunicat.

De asemenea, în urma demersurilor comune ale MAE şi ale Ambasadei Spaniei la Bucureşti, cele două curse aeriene, pe ruta Bucureşti - Madrid şi, respectiv, Bucureşti - Barcelona, au permis repatrierea în siguranţă şi a 41 de cetăţeni spanioli.

"MAE reînnoieşte cu fermitate apelurile făcute anterior privind evitarea oricăror călătorii externe care nu sunt absolut esenţiale. Astfel de călătorii pot antrena riscuri majore, periclitând siguranţa cetăţenilor şi posibilitatea acestora de revenire în ţară", se subliniază în comunicat.

Ministerul de externe face apel la cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate să respecte cu stricteţe recomandările autorităţilor din aceste state şi subliniază că deplasările către România trebuie complet evitate în această perioadă. 

"Toate aceste deplasări sunt tot mai mult afectate de restricţiile impuse de statele de tranzit, care determină ca posibilităţile de asistenţă din partea autorităţilor române să se reducă în mod considerabil, din ce în ce mai mult şi pot constitui un factor suplimentar de propagare a infecţiei cu COVID-19, punând astfel în pericol siguranţa cetăţenilor români în cauză şi a celor de acasă", mai menţionează MAE.