Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Papa Francisc a condus vineri procesiunea Drumul Crucii în piaţa goală a Bazilicii Sfântul Petru

Din cauza pandemiei de coronavirus, vineri, pentru prima dată din 1963, procesiunea Drumul Crucii nu a avut loc în jurul amfiteatrului roman Colosseum. În vremuri normale, evenimentul religios atrăgea zeci de mii de pelerini.

Papa Francisc a condus ieri o procesiune fără precedent a Drumului Crucii în format redus din cauza măsurilor restrictive impuse de pandemia de COVID-19. A fost prima dată din 1963 când această procesiune a avut loc în piaţa goală a Bazilicii Sfântul Petrus, scrie DPA preluată de agerpres. Vinerea Mare marchează ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit şi a murit. Procesiunea Via Crucis (Drumul Crucii) reface ultimele ore ale drumului spre Golgota iar în cadrul ei au loc 14 opriri.

În vremuri normale, evenimentul religios care atrăgea zeci de mii de pelerini, avea loc în jurul amfiteatrului roman Colosseum. Vineri însă, nu mai mult de 12 oameni au purtat, cu rândul, Crucea în jurul Obeliscului din mijlocul pieţei Vaticanului, după care s-au îndreptat spre platforma de lângă intrarea în bazilică, unde au predat-o Suveranului Pontif. Papa Francisc, în vârstă de 83 de ani, a urmărit procesiunea de pe un podium acoperit din afara bazilicii, unde erau aprinse lumânări. În noaptea blândă şi caldă, doar pescăruşii ce zburau deasupra pieţei se puteau auzi.

Toate sărbătorile papale din Săptămâna Sfântă, perioadă ce precede duminica Paştelui, au loc fără public.