Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Vaccin "gata în septembrie" - cercetător la Oxford

vaccin_coronavirus.jpg

Sursa imaginii: 
Sky News

Un vaccin împotriva Coronavirus ar putea fi gata în septembrie, potrivit unui profesor de la Universitatea Oxford. Dar alți cercetători care lucrează în domeniu au avertizat că un vaccin nu va fi gata mai devreme de un an. 

Sarah Gilbert este profesor de vaccinologie și spune că este "80% încrezătoare" că vaccinul dezvoltat de echipa ei va funcționa.

Echipa ei de la Oxford face parte dintr-un efort global de a găsi un vaccin împotriva Coronavirus care a ucis peste 100000 de oameni din întreaga lume, potrivit statisticii Universității Johns Hopkins.

Profesor Gilbert a spus că testele pe oameni urmează să aibă loc în următoarea săptămână și că a lucrat șapte zile din șapte pentru a obține cât mai repede un vaccin.

 "Cred că există șanse mari ca acesta să funcționeze pe baza altor lucruri pe care le-am făcut cu acest tip de vaccin." a declarat ea cotidianului The Times.

"Nu este doar o presimțire și cu fiecare săptămână care trece, avem mai multe date la dispoziție. Aș merge pentru o predicție de 80%, acesta este punctul meu de vedere personal." a adăugat ea.

Optimism 80%

Profesor Gilbert a mai spus că a avea ceva pregătit până în toamnă este "aproape posibil dacă totul merge perfect", dar a avertizat că "nimeni nu poate promite că va funcționa”.

Sarah Gilbert
Profesor Sarah Gilbert consideră că un vaccin în septembrie are 80% șanse de a fi gata
Sursa imaginii: 
JOHN LAWRENCE/THE GUARDIAN

Izolarea în Marea Britanie ar putea îngreuna testarea vaccinului, deoarece contactul uman este scăzut, astfel încât cercetătorii vor trebui să efectueze studii undeva cu o rată de transmisie mai mare, pentru a obține un rezultat mai rapid.

La începutul săptămânii, cercetătorii de la Universitatea Southampton au spus că au descoperit că virusul are "scut de rezistență scăzut”, ceea ce înseamnă că un vaccin ar putea fi mai ușor de dezvoltat.

Marea Britanie este în avangarda finanțării vaccinurilor și a investit 210 milioane lire sterline într-un fond internațional luna trecută - cea mai mare contribuție la momentul respectiv pentru dezvoltarea unui vaccin.

Guvernul a anunțat că ar fi dispus să cumpere milioane de doze, în cazul în care testarea va avea succes.

Cu toate acestea, în ciuda optimismului cercetătoarei de la Oxford, alți dezvoltatori de vaccinuri au spus că ar putea trece până la un an până când un vaccin ar fi gata de distribuire.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ