Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Belgia interzice testarea anticorpilor Covid19 în laboratoarele sale

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

In Belgia, laboratoarele au primit interdicția de a testa eșantioane provenind de la persoane infectate cu Covid19 pentru a detecta anticorpi. Protocolul a existat, la fel și codul aferent pentru securitatea socială, dar ele au fost radiate. Biologii cred că este vorba despre favoritism, un cadou  pe care statul belgian l-ar face marilor firme farmaceutice. 

Laboratoarele Synlab anunțau saptamâna trecută în Franța demarajul testării pentru anticorpi Covid19 , o etapă decisivă în cadrul cercetării medicale. 

Odată depistați de manieră fiabilă, acești anticorpi pot servi la găsirea unui tratament împotriva bolii, ca recoltarea de plasmă de la pacienții însănătoșiți care poate servi drept remediu pentru alte cazuri. 

Dar in Belgia aceleași laboratoare Synlab au constatat imediat apoi că autorizație de practicare a testelor nu mai există. La fel, așa numitul cod INAMI – cod de securitate socială- a fost radiat ceea ce înseamnă că testul nu mai este recunoscut. 

Synlab nu este singularul care se află în imposibilitatea de a detecta anticorpi. Semnalul de alarmă a fost tras de un doctor generalist care după ce a fost infectat cu Covid19 în luna martie, a trimis un eșantion de sânge pentru detectare de anticorpi la un alt laborator cu care lucra de obicei. Cum nu a primit niciun răspuns, a pus întrebarea și a aflat că sute de eșantioane așteaptă să fie testate fără succes. 

S-a aflat astfel că rețeaua de laboratoare din Belgia a primit o notă de la ministerul sănătății care interzice efectuarea serologiilor legate de Covid19. 

Toate testele au fost dirijate spre industria farmaceutică și asta „din lipsă de capacitate în Belgia", spune ministerul, or laboratoarele belgiene erau pregătite să efectueze aceste teste. 

Pe de altă parte, într-un articol publicat la sfârsitul lunii martie, profesorul de imunologie  Michel Goldman de la ULB cerea guvernul să pună repede pe picioare mijloacele tehnice și logistice necesare unei testări masive de anticorpi în Belgia. A se înțelege prin urmare că, in ciuda a ceea ce afirmă biologii, capacitatea Belgiei este totuși insuficientă? 

In fine, dacă în Belgia ele nu sunt deci practicate, acesta nu este cazul în alte țări, dar cu rezultate sub nivelul așteptărilor. Saptamâna trecută, în Regatul Unit, cercetătorii recunoșteau că pentru moment testele de serologie Covid19 nu sunt fiabile întrucât cantitatea de anticorpi detectată este prea mică.  

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan