Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid-19 | Accesul în cimitirele din Chișinău, interzis. Sfânta Liturghie pascală, doar cu participarea slujitorilor

poza_cimitir.jpg

Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a decis să amâne Paștele Blajinilor pentru 6-8 iunie. În mod normal, la o săptămână după Învierea Domnului, enoriașii merg la cimitir să-i pomenească pe cei răposați
Image source: 
RFI/Valeria Vițu

În R.Moldova, Sfânta Liturghie pascală va avea loc doar cu participarea slujitorilor și a personalului bisericesc, care ajută la oficierea serviciilor divine. În cazul comunităților monahale, doar cu participarea obștii mănăstirești, anunță Mitropolia Moldovei. Totodată, accesul în cimitire în perioada sărbătorilor pascale va fi interzis, cu excepția înhumărilor. O decizie în acest sens a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău.

În săptămâna dintre sărbătorile de Paște și Paștele Blajinilor, 19-27 aprilie 2020, ”accesul în cimitire va fi coordonat cu Î.M. Combinatul Servicii Funerare" și va fi permis doar persoanelor care participă la procesiunile funerare (maxim 10 persoane).

Primarul capitalei, Ion Ceban susține că e nevoie de astfel de restricții pentru a evita aglomerarea și a preveni răspândirea coronavirusului.”Sunt lucruri importante și sfinte, tradiții, dar nimic nu este acum mai important decât a nu pune viața cetățenilor în pericol. Anume din acest considerent am recomandat Comisiei pentru Situații Excepționale să aprobe închiderea cimitirelor pe teritoriul municipiului, iar accesul să fie doar în cazuri stricte de ritualuri funerare”, a declarat edilul capitalei. Autoritățile municipale vor solicita poliției să asigure protecția cimitirelor.

Precizăm că, în perioada 19-27 aprilie 2020, va fi restricționat accesul și în cimitirele din localitățile suburbane din componența municipiului Chișinău, cu excepția înmormântărilor.

Să mai spunem că, pentru a preveni răspândirea coronavirusului, Sinodul Bisericii Ortodoxe din Moldova a decis să amâne Paștele Blajinilor pentru 6-8 iunie. În mod normal, la o săptămână după Învierea Domnului, enoriașii merg la cimitir să-i pomenească pe răposați.

Mitropolia Moldovei: ”În noaptea de Înviere, credincioşii sunt îndemnați să înalțe rugăciuni de acasă”

Mitropolia Moldovei a îndemnat credincioșii, în noaptea de Paște ”să înalțe rugăciuni de acasă, având posibilitatea să urmărească slujba praznicală la posturile TV și Radio. Pentru a fi urmărită slujba din fiecare sfânt locaș, pot fi instalate sisteme de sonorizare sau transmisă online pe rețele de socializare”.

Fiecare parohie va coordona împreună cu administrația publică locală și inspectoratul de poliție din teritoriu cum va fi luat focul haric și sfințirea bucatelor de Paște. Mitropolia Moldovei a venit și cu câteva sugestii. ”Dacă localitatea este compactă și numără câteva zeci de familii, slujitorii se pot deplasa pe la fiecare gospodărie. Altă modalitate ar fi binecuvântarea în curtea bisericii, respectându-se toate normele de rigoare (să se intre câte trei persoane, să fie respectată distanța socială, fiecare creștin să poarte masca de protecție și să îmbrace mănuși igienice). Persoanele în etate să evite ieșirea din casă. Vecinii, rudele sau voluntarii din parohie le-ar putea oferi credincioşilor vârstnici şi bolnavi cele sfințite în noaptea Învierii Domnului, precum şi pachete cu daruri alimentare de Paşte (ouă, cozonac, dulciuri)”. Este îndemnul Mitropoliei Moldovei pentru enoriași.  

În jur de 50 mii de euro pentru aducerea focului haric la Chișinău

Focul haric va fi adus și în acest an în R.Moldova, a anunțat președintele moldovean, Igor Dodon. ”Mai mulți creștini cu posibilități”, spune șeful statului, și-au unit eforturile și vor aduce focul haric, pentru al 18-lea an consecutiv. Între timp, Mitropolia Moldovei a cerut ajutor financiar de la Guvern pentru a plăti salariile ”slujitorilor Domnului” și a-și achita datoriile.

Fostul premier moldovean, Ion Sturza a venit cu o reacție, după anunțul autorităților.”Stimați mai-mari ai zilelor de azi. Lăsați focul haric acolo unde îi este locul astăzi - în inimile oamenilor. Paștele e despre bucurie. Bucuria Invierii Domnului. Paștele nu este despre trufie. Astăzi toți credincioșii au nevoie de încurajare și suport. Noi știm foarte bine că sunt atâtea lucruri de făcut cu cei peste un milion de lei care vor fi achitați pentru avionul privat de lux. Dacă tot sunteți sponsori, susțineți-i pe cei mai amărâți ca voi. Credeți-mă, ei sunt mai-marii zilelor de mâine. Supraviețuitorii. Păcatul se ascunde în aroganță, lăcomie și în lipsa de empatie. Păcatul nu se spală cu un gest ”material”, transmis de mâna unui necredincios în batjocură”. Este mesajul postat pe Facebook de fostul prim-ministru al R.Moldova, Ion Sturza. 

Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre interdicțiile anunțate în perioada sărbătorilor pascale