Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Peste 80 de români au plecat, de la Timișoara, la cules de sparanghel sau căpșuni în Germania

Al doilea din cele 25 de zboruri charter de la Timișoara a decolat marți seară spre Dusseldorf. El a dus în Germania peste 80 de români care au plecat să muncească în agricultură. Oamenii, veniți din toată țara, au început să ajungă la aeroport încă de dimineață. Circuitele pe care trebuie să le parcurgă înainte de îmbarcare sunt deja stabilite. De aceea, nu e nici înghesuială și nici panică.

După ce au făcut formalitățile de check-in, oamenii au fost controlați de doi angajați de la Direcția de Sănătate Publică Timiș, care le-au măsurat temperatura. Niciunul nu a avut probleme. 

Sezonierii care au plecat de la Timișoara sunt din Prahova, Vaslui, Maramureș, Dolj sau Gorj. Au fost câțiva și din Timiș. Cei mai mulți au fost la muncă și în anii trecuți și știu exact unde merg și ce vor face. Unii au primit contractele de la începutul anului.

Vin de la Tomnatic. Merg la Dormagen. La Dusseldorf mă așteaptă șefa. E un magazin bio, suntem cinci oameni. De 12 ani merg în Germania, dar cu avionul nu am fost niciodată. E un magazin bio. Sunt niște oameni... merită tot respectul. Din 2009 merg acolo. Au 50 de ari de «spargel» (sparanghel  - n.r.), pătrunjel. Fac legături, tot aprovizionăm magazinul. Fasole verde, ceapă, praz, mure, coacăze, tot au în jur. E o asociație familială mică, cinci persoane. Mi-a trimis șefa toate actele. Întotdeauna în ianuarie ne dă. Noi avem șase luni pe an. Acum stau două luni, până în 25 iunie. Sunt singura din județul Timiș acolo. 

Unii muncitori merg la cules de căpșuni, alții, la sparanghel. Depinde de ferma unde vor lucra. Ei vor sta în Germania între două și trei luni. Atât cât va fi nevoie de ei.

Sunt de la Poiana Mare. Merg prima dată în Germania. Voi sta aproximativ două luni și jumătate – trei. Merg la muncă, la cules de căpșuni și sparanghel. 

Sunt din Poiana Mare și merg de 10 ani la muncă în Germania. Merg unde am fost și anii trecuți. Emoții...  nu prea am. Ce putem face? Cred că voi sta trei luni. 

Sunt din Grabaț. De 10 ani mergem în același loc să muncim. Vom sta cât va fi de lucru, depinde. Adunăm căpșuni. 

O altă cursă cu muncitori în agricultură va pleca de la Timișoara astăzi. Ar fi trebuit să fie o cursă și mâine, dar aceasta a fost anulată. În zilele următoare mai sunt programate  alte două zboruri, în Sâmbăta Mare și în prima zi de Paște. 

Peste 80 de români au plecat, de la Timișoara, la cules de sparanghel sau căpșuni în Germania