Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lucrătorii români, sclavi în Germania? Mărturia unui profesor care a fost 10 ani sezonier

rom_ger.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

Autorul deja celebrului clip care prezintă sute de români aflați la muncă în Germania în condiții aparent necorespunzătoare ”demontează” fake news-ul care a plecat de la postarea sa de pe Facebook din urmă cu 4 ani, postare care a fost prezentată de unele canale media ca fiind realizată recent.

Vasile Țiplea, alături de soția sa, Ioana
Vasile Țiplea, alături de soția sa, Ioana
Sursa imaginii: 
Facebook

Fake news-ul este un fenomen care s-a dezvoltat intens în perioada pandemiei, în care oamenii sunt izolați la domiciliu și ”consumă” multă informație de la radio, tv sau de pe internet, de multe ori fără a verifica sursa sau veridicitatea acestei informații.

Unul din cele mai grăitoare exemple recente este cel al imaginilor surprinse în 2016 în Germania de către un muncitor sezonier român, imagini care prezintă sute de români pe o plantație legumicolă. Mai multe instituții mass-media au prezentat filmul ca fiind făcut în aceste zile, susținând că lucrătorii români, care la plecarea din țară se îngrămădiseră pe aeroportul din Cluj din cauza lipsei de organizare a firmei de recrutare, sunt puși la muncă în Germania fără a fi respectate regulile de distanțare socială.

Mai mult, s-a scris că românii care merg să lucreze în regim sezonier sunt tratați ca ”sclavi”, fiind prost plătiți și cazați în condiții necorespunzătoare. RFI a încercat să afle adevărul și a discutat chiar cu autorul acestei filmări devenite celebre peste noapte, Vasile Țiplea, un fost profesor de 33 de ani din localitatea Ieud, județul Maramureș.

Sclav... plătit cu 100 de euro pe zi

Vasile Țiplea povestește că într-o zi a observat că acest clip pe care îl realizase și postase pe Facebook în 2016 a început să fie masiv distribuit de mai multe persoane. ”Așa a ajus probabil și la cei de la Antena 3”, spune Țiplea. Postul a prezentat filmul ca fiind realizat recent, vorbind despre condițiile necorespunzătoare regulilor pandemiei, în care muncesc românii plecați recent în Germania. Instituția a emis ulterior o erată admițând următoarele: „Echipa site-ului Antena3.ro își asumă greșeala neverificării sursei originale a imaginilor și a publicării acestor informații fără a fi verificate în prealabil, chiar dacă sursa acestora a fost menționată și folosită în redactare. Facem precizarea că imaginile au fost publicate doar pe site-ul Antena3.ro și nu au fost preluate pe TV.”

 

 

Vasile Țiplea mai spune că, în afara acestei dezinformări care s-a rostogolit rapid pe internet, a mai circulat una legată de așa-zisa ”sclavie” la care ar fi supuși sezonierii români care lucrează în statele de vestul Europei. El mărturisește că în cei 10 ani cât a lucrat ca sezonier în Germania a fost foarte mulțumit de condițiile de muncă și de cazare, cât și de salariul plătit de germani, care ajungea undeva la 100 de euro net pe zi. ”Poate pentru germani acești bani sunt puțini, dar pentru un om fără pregătire sunt bani pe care nu ai cum să îi câștigi în România”. Tânărul mai povestește că de fiecare dată a lucrat legal, cu contract, și că nici nu se pune problema să asemene munca pe care a trebuit să o facă cu cea a unui sclav.

Ascultă:

 
Vasile Țiplea, despre fake news-ul creat de la clipul său