Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Covid-19: Criza socială se acutizează. Sute de mii de oameni rabdă de foame în România

hope_and_homes_for_children.jpg

Sursa imaginii: 
Hope and Homes for Children

Fundația Hope and Homes for Children face un apel public către autorități cărora le cere să adopte șase măsuri urgente pentru diminuarea crizei umanitare provocate de COVID-19. 

Disponibilizările și contractele suspendate vor lăsă mulți oameni pe drumuri, iar lucrurile nu se vor rezolva de la sine. O spune la RFI, Ștefan Dărăbuș director regional pentru Europa Centrală și de Sud al Hope and Homes for Children.

Semnalul de alarmă e tras în plină pandemie de coronavirus când criza socială devine din ce în ce mai acută. 

"Foarte mulți dintre cei care au contracte suspendate sau suspendate vor rămâne cu ele așa luni de zile. Estimăm că atunci când lucrurile vor intra în normalitate foarte mulți dintre beneficiarii noștri riscă să rămână fără joburi pentru că nu multe vor fi firmele, mai ales dintre cele mici și mijlocii, care să poată să își permită să treacă peste această perioadă cruntă. Mai mult decât atât,  mulți dintre cei  care fac parte din familii sărace lucrează cu ziua și pot să vă spun că veniturile lor au dispărut cu desăvârșire. În lipsa adoptării măsurilor propuse, actuala criză riscă să ne arunce în trecut, într-o Românie cu sute de mii de copii uitați în sărăcie, disperare și nevoi", spune la RFI Ștefan Dărăbuș.

Lucrurile nu se vor rezolva de la sine

ONG-ul face un apel public către autorități cărora le cere să adopte șase măsuri urgente pentru diminuarea crizei umanitare provocate de COVID-19. PDF icon hhc_scrisoare_deschisa_cu_privire_la_criza_umanitara_cauzata_de_covid19.pdf

Fundația are grijă de copii care trăiesc în sărăcie extremă și familiile lor în 14 județe din țară. Printre ele se numără 3 focare de coronavirus - Suceava, Neamț și București. 

"Copiii și familiile sărace din focarele de epidemie au nevoie de sprijin în cel mai scurt timp. Au nevoie de alimente, produse de igienă, plata chiriei sau a întreținerii și a utilităților", mai spune directorul regional pentru Europa Centrală și de Sud al Hope and Homes for Children. Cea mai mare problemă este legată de faptul că mulți oameni riscă să rămână pe drumuri, mai subliniază el.

"Direcțiile de Protecție a Copilului și serviciile publice de Asistență Socială din aceste județe pot să intervină și știu exact unde sunt aceste familie afectate de sărăcie. Nimic însă nu se rezolvă de la sine iar în timp ce noi vorbim, sute de mii de oameni rabdă de foame în țara noastră."

Program Național de Tichete Sociale

Este sistemul pe care Hope and Homes for Children îl aplică și în Suceava unde trimite aceste tichete speciale în teritoriu prin parteneriatul încheiat cu Direcția de Protecție a Copilului din județ. Programul face parte din cele șase măsuri propuse autorităților pentru diminuarea crizei umanitare provocată de Covid-19 în România. 

Ștefan Dărăbuș spune că a propus implementarea acestui program la nivel național pentru că ar ajuta acum oamenii nevoiași să primească  bani de hrană. Practic vorbim despre "tichete cu care familiile fără venituri sau care trăiesc în sărăcie extremă" pot să își cumpere hrana din magazinele alimentare. Tichetele pot fi distribuite prin infrastructura de care dispun Direcțiile de Protecție a Copilului și serviciile publice de asistență socială la nivel județean și la nivel local.

Containere de igienă minimală în comunitățile marginalizate

O altă propunere făcută autorităților vizează împiedicarea răspândirii coronavirusului în comunitățile marginale în care oamenii trăiesc împreună. 

Un milion de persoane din România nu au acces la apă curentă în condițiile în care prima regulă de protecție în plină pandemie de coronavirus este să te speli pe mâini cu apă și săpun. 

Hope and Homes for Chidren propune astfel realizarea urgentă a unor module de igienă minimală care să fie branșate la o rețea de electricitate. Aceste modul pot fi făcute în containere în care oamenii vor putea avea acces la dușuri cu apă caldă și chiar la mașinile de spălat profesionale.  

Ștefan Dărăbuș i-a detaliat Andreei Pietroșel soluțiile pe care le propun cei de la Hope and Homes for Children și cum ar putea fi ele implementate.

 

 
Ștefan Dărăbuș, Hope and Homes for Children: Sute de mii de români rabdă de foame în plină pandemie