Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Veteran, 99 de ani, strânge donații de £6,5 milioane

tom_moore.jpg

Tom Moore
Veteranul Tom Moore va împlini 100 de ani la sfârșitul acestei luni
Sursa imaginii: 
Reuters

Un veteran de război britanic, în vârstă de 99 de ani, care a strâns peste șase milioane de lire sterline pentru a ajuta Serviciul Național de Sănătate (NHS) în lupta împotriva Coronavirus, a promis să continue, chiar dacă și-a pulverizat obiectivul inițial de 1000 de lire sterline.

Tom Moore și-a propus să facă 100 de ture de câte 25 de metri în grădina lui din comitatul Bedfordshire până joi, mergând cu ajutorul unui cadru metalic.

Cu toate acestea, el a spus acum că nu se va opri și speră să facă alte 100. NHS Charities Together, care va beneficia de fonduri, a spus că a fost "cu adevărat inspirată și impresionată”.

Aproape 170000 de oameni din întreaga lume au donat bani paginii sale de strângere de fonduri de când a fost lansată săptămâna trecută.

Domnul Moore a început să strângă fonduri pentru a mulțumi "magnificului" personal NHS care l-a ajutat în tratamentul cancerului și al fracturii de  șold.

El speră să facă 100 de ture din bucla de 25 de metri în grădina sa din localitatea Marston Moretaine, în bucăți de 10 ture, înainte de a împlini 100 de ani la sfârșitul lunii.

"Căpitanul Tom"

Întrucât fondurile au depășit pragul de un milion de lire sterline, "Căpitanul Tom”, după cum este cunoscut, a descris aceasta drept "aproape de necrezut”.

Căpitanul Tom Moore
Tom Moore a luptat în cel de-al doilea război mondial atingând gradul de căpitan
Sursa imaginii: 
Familia Moore

"Când vă gândiți cui se adresează - toți acei medici și asistenți curajoși pe care îi avem - cred că merită fiecare bănuț și sper să obținem și noi ceva mai mult pentru ei”, a declarat Căpitanul Tom.

Banii strânși de el și de alții pentru caritate sunt cheltuiți pe bunăstarea personalului NHS, săli de odihnă și recuperare, dispozitive electronice pentru a permite pacienților din spital să țină contact cu persoanele dragi și să lucreze cu grupuri comunitare pentru a-i sprijini pe pacienți odată ce au fost externati din spitale.

Domnul Moore s-a născut în Keighley, West Yorkshire, nordul Angliei, și a făcut studii de inginerie civilă înainte de a se înrola în armată în cel de-al doilea război mondial. A atins gradut de căpitan și a luptat în India și Birmania.

"Fac ture în fiecare zi, pentru ca până la urmă să ajung la 100, după aceea voi continua și voi mai face încă altele", a spus el.

"Să continuăm cu toții și să ne reamintim că lucrurile se vor îmbunătăți”, a spus Căpitanul Tom.

"Am mai avut probleme și înainte - le-am depășit - și le vom depăși din nou." a încheiat el.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ