Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Românii asimptomatici COVID-19, care vin din „zone roșii”, ar putea sta în carantină acasă

corona.jpeg

Sursa imaginii: 
François Nascimbeni, AFP

Românii care vin din „zonele roșii” și nu au simptome de COVID-19 vor putea merge în carantină la domiciliu, în situația în care s-au depășit toate capacitățile de cazare puse la dispoziție de autorități, transmite Grupul de Comunicare Strategică (GCS). Pentru asta, este nevoie de o declarație pe propria răspundere că există condiții de separare de restul familiei.„În acest moment există suficiente locuri de carantină. S-a pregătit doar cadrul legislativ pentru o eventuala depășire a capacității. Nu este vorba despre nicio relaxare”, potrivit GCS.

Un ordin al ministrului Sănătății, publicat ieri în Monitorul Oficial, prevedea că românii care revin în țară zone roșii unde există transmitere comunitară extinsă a COVID-19 (Italia, Spania, Franța, Belgia, Marea Britanie, Statele Unite, Turcia sau Iran) care nu au simptome de COVID-19 și care erau plasați până acum în centre de carantină, să poată sta în carantină la domiciliu, "pe baza declaraţiei pe propria răspundere".  Condiția era ca spațiul să permită carantinarea individuală sau în condiţii de separare completă de restul locatarilor în acelaşi domiciliu.

Același ordin prevederea măsura carantinării la domiciliu pentru pacienții infectați cu coronavirus, dar care sunt asimptomatici, însă ministerul Sănătății a eliminat azi acestă măsură.

„Ordinul nr 622/15.04.2020 care stabilește anumite completări în instituirea măsurilor de carantină pentru persoanele care vin din afara țării, în contextul COVID 19, a fost modificat. Modificarea actului normativ constă în eliminarea articolului care prevedea că persoanele testate pozitiv cu noul coronavirus, dar care nu au simptome (asimptomatice), pot fi plasate în carantină la domiciliu. Modificarea Ordinului va fi publicată astăzi în Monitorul Oficial”, a precizat Grupul de comunicare strategică.

„Conform noilor modificări, în carantină la domiciliu pot fi plasate persoane din zone roșii dacă sunt asimptomatice, s-au depășit toate capacitățile de cazare si pe baza unei declarații pe propria răspundere că au condiții de separare completă de restul membrilor familiei”, a explicat sursa citată.

Grupul de comunicare strategică transmite că : „În acest moment există suficiente locuri de carantină. S-a pregătit doar cadrul legislativ pentru o eventuala depășire a capacității. Nu este vorba despre nicio relaxare”.

Potrivit autorităților, în acest moment în carantină se află 22.866 persoane. Locurile totale de carantină sunt 39.173, locurile disponibile sunt 13.254. Capacitatea de cazare disponibilă este de cel puțin 7.800 de persoane.  În acest calcul trebuie avut în vedere că specificitatea unor locații face ca într-un spațiu alocat de cazare pot sta de exemplu 1, 2 sau 3 persoane, în funcție de situație (ex: 1 persoană / 2 persoane: soț+soție/ 3 persoane: soț+soție+copil)