Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus | Echipamente medicale și teste din China, aduse cu un avion militar rus, în R.Moldova

echipamente_avion.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Igor Dodon

Un avion militar rus cu 53 de tone de echipamente medicale și peste 80 de mii de teste pentru depistarea coronavirusului din China, a ajuns recent la Chișinău. Chiar dacă lotul de echipamente, dar și testele au fost procurate de R.Moldova, șeful statului, Igor Dodon, a ținut să mulțumească Rusiei și Chinei pentru ajutorul oferit. Se întâmplă la doar câteva zile după ce președintele moldovean a criticat partenerii europeni pentru că vin doar cu ”declarații frumoase și promisiuni” în ceea ce privește ajutorul acordat R.Moldova. Statisticile însă arată că R.Moldova a primit cea mai mare susținere în lupta cu Covid anume din partea Uniunii Europeane.

Lotul din China, ajuns la Chișinău, conține peste 80 mii de kituri de extracție, în jur de 280 mii de respiratoare KN 95, peste 600 de mii de perechi de mănuși medicale, 50 de mii tuburi de prelevare, 200 de mii de viziere, ochelari de protecție, combinezoane, termometre cu infraroșu și alte echipamente de protecție.

Totodată, la Chișinău au ajuns și cele peste 80 de mii de teste pentru depistarea coronavirusului. Bani din trei fonduri, aproape 2 milioane de dolari, administrate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, au fost adunați laolaltă pentru ca Republica Moldova să poată cumpăra, în plină pandemie, teste pentru a identifica bolnavii cu Covid-19. Furnizorul – compania unui miliardar chinez, scrie Rise Moldova.

Preţul unui set este de 900 de dolari, iar în fiecare set sunt 50 de teste pentru detectarea virusului (denumirea oficială – Real-time fluorescent RT-PCR kit for detecting 2019-nCoV). Respectiv, costul unui test este de 18 dolari, sau aproximativ 320 de lei.

Astfel, un set de același model și producător ca cele comandate de autoritățile Republicii Moldova costă între 400 şi 600 de dolari, cu livrare în decurs de 10 zile, dacă e o comandă de minimum 100 de seturi (5.000 de teste). Pentru comparație, cei 900 de dolari plătiți în avans de autoritățile Republicii Moldova, prin achiziţie directă de la producător, reprezintă, de fapt, un preț practic dublu, susțin jurnaliștii de la Rise Moldova.

Premierul moldovean, Ion Chicu a dat asigurări, marți, că R.Moldova dispune, la această etapă, de cantitatea suficientă de teste și echipamente de protecție necesare

Lotul de echipamente și testele, ”marfa prețioasă”, potrivit lui Dodon, a fost plătită de Guvernul Moldovei, agenții economici, China, organizații internaționale, dar și persoane fizice.

Guvernul a aprobat creditul din Federația Rusă

Să spunem că, în cadrul ședinței on-line de marți a Guvernului, a fost aprobat proiectul de Lege pentru ratificarea Acordului de credit între Guvernul R.Moldova și Guvernul Federației Ruse în valoare de 200 milioane euro la o dobândă de 2%. Creditul este oferit pentru 10 ani. Debursarea va avea loc în două tranșe: 100 milioane euro vor fi transferate în termen de 30 de zile din data ratificării Acordului de credit, alte 100 milioane euro vor fi transferate la cererea Guvernului RM până la 31 octombrie 2020.

Deputat DA a solicitat PG informații legate de condițiile în care a fost oferit creditul de ruși, dar și despre licitațiile desfășurate în contextul pandemiei

Deputatul Partidulului Platforma Demnitate și Adevăr, Igor Munteanu, a solicitat Procuraturii Generale informații legate de condițiile în care a fost acordat creditul de Federația Rusă, dar și despre licitațiile desfășurate în contextul pandemiei.

”Procuratura Generală are un buget de 361,5 milioane de lei. Consiliul Superior al Procurorilor este finanțat cu 16 milioane de lei. Asemenea finanțare generoasă solicită și responsabilitate. Solicităm informații cu privire la condițiile acordării creditelor din Rusia. Solicităm transparență în privința achizițiilor făcute în perioada pandemiei. Solicităm informații veridice cu privire la starea anchetelor judiciare în privința recuperării banilor fraudați. Platforma DA cere organelor de anchetă să livreze rezultate în procesele de rezonanță”, a scris Igor Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Bilanțul MS: 72 de decese și aproape 2600 de cazuri depistate

Potrivit Ministerului Sănătății, alte două decese provocate de coronavirus, au fost înregistrate marți în R.Moldova. Astfel, numărul celor care și-au pierdut viața din cauza Covid -19, ajunge la 72. Totodată, în Republica Moldova au fost confirmate, până astăzi, în jur de 2600 de cazuri de infectare cu Covid-19, dintre care în jur de 650 sunt lucrători medicali.

Din numărul total al celor bolnavi, aproape 200 de persoane sunt în stare gravă (dintre care 10 pacienţi sunt conectaţi la aparate de respirație artificială), peste 500, stare de gravitate medie, ceilalți, stare satisfăcătoare. În prezent, sunt internați în jur de 80 copii cu Covid-19. Starea de sănătate este de gravitate medie și satisfăcătoare. Ministerul Sănătății mai anunță că peste 500 de persoane au fost tratate de coronavirus.  

Premierul Ion Chicu a menționat că în perioada sărbătorilor de Paște majoritatea cetățenilor R.Moldova au manifestat înțelegere și au respectat îndemnul de a sta acasă. ”Sperăm că și în următoarele zile se va păstra tendința de diminuare a cazurilor de infectare cu Covid-19. Dacă lucrurile vor merge spre bine, la sfârșitul săptămânii vom veni cu un set de măsuri de relaxare a restricțiilor și de deblocare a activității agenților economici”.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre lotul de echipamente, oferit de China și transportat de Rusia, în R.Moldova