Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sociologul Gelu Duminică: Pe lângă stigmatele pe care le aveau, romii mai au acum unul, cel de virusați

Gelu Duminica sociolog scandal Gheboasa.jpg

Gelu Duminică: Amenda aplicată de Jandarmerie trapperului Gheboasă este foarte ciudată
Gelu Duminică: Amenda aplicată de Jandarmerie trapperului Gheboasă este foarte ciudată
Sursa imaginii: 
Facebook/Gelu Duminică

Rahova, Săcele, Hunedoara, Ploiești. Sunt doar câteva dintre localitățile și cartierele în care Poliția a intervenit în ultimele zile în forță, pentru a pune capăt unor conflicte între localnici, în timp ce România este în carantină din cauza coronavirusului. În multe cazuri a fost vorba de persoane de etnie romă, care au lovit forțele de ordine cu pietre și chiar cu lopeți.

La ce asistăm de fapt și cât de mare e riscul ca o întreagă comunitate etnică să fie stigmatizată pe acest fundal?

Comportamentele se schimbă doar atunci când se schimbă și contextul comunitar, declară la RFI sociologul Gelu Duminică, directorul Agenției Împreună: ”Asistăm la anomia sărăciei, hai s-o numim așa (...). În momentul în care nu încerci să schimbi situația, comportamentele vor rămâne aceleași, comportamentele nu se schimbă decât în momentul în care contextul comunitar se schimbă”.

În opinia sa, ”problemele se vor acutiza, nu că vor rămâne, pentru că în momentul de față, pe lângă stigmele pe care le aveau, mai au o stigmă, cea de virusați, cea de comunități probleme, cea care a făcut de râs autoritatea locală și așa mai departe. Pe termen scurt și în conflict intervine Poliția. În schimbarea comportamentelor și a culturii locale trebuie să intervină școala și dezvoltarea. Așa că trebuie să le luăm în serios, să vedem comunitățile astea și să investim în ele, să aducem educație de calitate, să avem răbdare, comportamentul nu se schimbă peste noapte. Așa că dacă vom continua să le ignorăm, lucrurile vor exploda și mai încolo”.

 
Gelu Duminică, despre conflictele dintre Poliție și romi, pe fundalul coronavirusului