Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


INSP: 1031 de cadre medicale au COVID-19. Federația Solidaritatea Sanitară: Procentul e cu 60% mai mare

medic_coronavirus.jpg

Solidaritatea Sanitară spune că numărul cadrelor medicale cu COVID-19 ar fi cu 60% mai mare decât cifrele oficiale
Image source: 
pixabay.com

Un caz din 7 de COVID-19 a fost confirmat la personalul medical, transmite Institutul Național de Sănătate Publică, în urma centralizării datelor pentru săptămâna 13-19 aprilie 2020. Potrivit cifrelor oficiale, până marți au fost înregistrate 1031 de cazuri de infectare cu noul coronavirus în rândul personalului medical. Federația Solidaritatea Sanitară a numărat însă 1.743 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus. Gabriel Predica, vicepreședintele Federației, spune că centralizarea cadrelor medicale infectate a fost făcută cu ajutorul datelor oficiale, al liderilor sindicali pe care îi au în fiecare unitate medicală sau direct de la salariaţii din sistemul sanitar.  

42% din totalul cazurilor active de infectare cu noul coronavirus se înregistrează în Suceava, București, Hunedoara, Arad și Mureș, în timp ce 52.5% din totalul deceselor au fost înregistrate în Suceava, Hunedoara, Arad, București și Mureș, arată raportul Săptămânal de Supraveghere COVID-19, întocmit de Institutul Național de Sănătate Publică, pe baza datelor pentru săptămâna 13-19 aprilie 2020. Datele mai arată că un caz din 7 de COVID-19 a fost confirmat la personalul medical.


Image source: 
Institutul Național de Sănătăte Publică

 

Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică,  71.6% din decese au fost la persoane peste 60 ani. 64.3% din decese s-au înregistrat la bărbați, iar 84.5% din decedați aveau cel puțin o comorbiditate.În trei județe se înregistrează o incidență aparentă  (>50/100.000).


Image source: 
Institutul Național de Sănătăte Publică

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că până astăzi, 21 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 9.242 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 2.153 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până acum, 498 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. De la ultima informare transmisă de Grupul de Comunicare Strategică, au fost înregistrate alte 306 de noi cazuri de îmbolnăvire. 

Instititul Național de Sănătate Publică a raportat, până marți, un număr de 1.031 de cadre medicale infectate cu noul coronavirus. Cele mai multe sunt în Suceava și București:

 

Alba total 18

Arad total 53

București total 149

Bacău total 11

Bihor total 2

Bistrița-Năsăud total 5

Brăila total 1

Botoșani total 9

Brașov total 27

Cluj total 15

Caraș-Severin total 1

Constanța total 2

Covasna total 9

Dâmbovița total 3

Dolj total 1

Galați total 35

Giurgiu total 15

Hunedoara total 37

Harghita total 1

Ilfov total 2

Ialomița total 1

Iași total 13

Mehedinți total 3

Mureș total 17

Neamț total 8

Prahova total 1

Sibiu total 11

Satu Mare total 2

Suceava total 462

Tulcea total 1

Timiș total 31

Teleorman total 15

Vâlcea total 3

Vrancea total 67

Cifrele de la Federația Sanitară arată un număr de  1743 de cadre medicale infectate. 

"Noi am lasat de curând o platformă de monitorizare a numărului de salariați infectați din sistem; avem propria metodologie, suntem transparenți, am și făcut- o publică. De exemplu, pe platforma respectivă avem, la acest moment, un număr de 1743 de salariați din Sănătate care au fost infectați cu noul coronavirus. Avem o metodologie de culegere a informațiilor care presupune mai mulți pași: în primă fază, se culeg date care provin fie din comunicatele oficiale ale INSP-ului, ale ministerului Sănătății,  de asemenea datele ne parvin de la liderii sindicatelor noastre sau direct de la salariați. Din 13 aprilie, noi verificăm datele cu unitățile sanitare, cărora le solicităm, prin adresă, să ne confirme sau să infirme anumite situații",  explică Gabriel Predica, vicepreședintele Federației Solidaritatea Sanitară.

De unde vine această diferență semnificativă între cifrele oficiale și cele ale Federației Solidaritatea Sanitară? " Ne-am luat o marjă de eroare de 4% însă diferența este de aproape 60% și atunci am încercat să încercăm să vedem de unde ar putea proveni. Ar putea fi niște explicații dar ele sunt cumva în afara regulilor statistice... una dintre reguli ar fi cea că Ministerul Sănătății a cuantificat doar numărul de salariați infectați la acest moment excluzând salariații care deja s-au vindecat. Nu putem accepta o astfel de cuantificare întrucât, pe de altă parte, evident că este cuantificat numărul de cetățeni care au fost infectați, Deci regula trebuie să fie unitară ca să rămânem în interiorul regulilor statistice.  Ar putea fi o explicație, însă și ministerul trebuie să fac o precizare. Nu am găsit nimic până acum ceva legat de metodologia ministerului, dacă datele provin strict din informările DSP-urilor sau din altă formă de informare. Nu știm cum sunt cuantificate, cum sunt adunate datele. 

1743 de cadre medicale din România au COVID-19. Ce înseamnă acest număr raportat la statele din jurul nostru? Este evident o cifră mare ,ne poziționează destul de sus, reprezintă 18,9 la sută din totalul cetățenilor infectați. Ceea ce dacă luăm în calcul cazuri precum Spania și Italia unde se știe că în rândul personalului medical au fost și numeroase decese, totuși nici în aceste state nu se ajunge la un astfel de procent",  mai spune Gabriel Predica.

 
Gabriel Predica, vicepreședintele Federației Solidarității Sanitare, în dialog cu Mirela Dădăcuș