Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Începe testarea pe oameni a unui vaccin Covid-19

vaccin_covid19.jpg

Profesor Sarah Gilbert, Universitatea Oxford
Profesor Sarah Gilbert, de la Universitatea Oxford, conduce echipa care a sintetizat vaccinul
Sursa imaginii: 
https://www.dailymail.co.uk/

Studiile clinice ale unui vaccin contra Coronavirus vor începe de joi pe oameni, a declarat ministrul britanc al sănătății, Matt Hancock. Vaccinul a fost dezvoltat de cercetători de la Universitatea Oxford, care susțin că are o șansă de reușită de 80% .

Ministrul Hancock a declarat la informarea zilnică a guvernului că testele de la Oxford și cele de la Imperial College Londra vor primi fiecare cel puțin încă 20 milioane de lire sterline din bani publici.

Echipa de la Institutul Jenner, Oxford, va începe producția înainte ca procesul să fie finalizat și dorește să aibă gata aproximativ un milion de doze până în septembrie.

Ministrul Hancock a adăugat că dezvoltarea unui vaccin este o "știință incertă”, dar că cele două echipe fac "progrese rapide” și vor fi "susținute până la capăt”. Cu toate acestea, el a avertizat că "nimic cu privire la acest proces nu este sigur”.

Vaccinul Oxford, numit ChAdOx1 nCoV-19, este realizat dintr-un virus de cimpanzeu inofensiv, care a fost conceput genetic pentru a fi purtător la o parte din Coronavirus. S-a demonstrat deja că această tehnică generează răspunsuri imune puternice în alte boli.

S-au făcut deja oferte cu trei producători din Marea Britanie, și cu alte câteva în străinătate, pentru a produce vaccinul, a mai spus ministrul.

"500 de voluntari"

Profesor Sarah Gilbert, de la echipa Institutului Jenner, a declarat la Sky News că speră că "până la 500 de persoane” vor face parte din procesul de testare până la jumătatea lunii mai.

Institutul Jenner
Institutul Jenner speră să testeze 500 de voluntari
Sursa imaginii: 
Institutul Jenner

Ea a spus că va fi un "studiu aleator de control” și jumătate dintre persoane vor primi un alt vaccin.

"Îi vom monitoriza cerându-le să ne contacteze dacă au simptome de Coronavirus și atunci vom afla cine se infectează”, a spus profesor Gilbert.

Procesul va implica voluntari sănătoși și va avea loc la Oxford și Southampton, alte trei locuri urmând să fie adăugate ulterior.

Între timp, echipa Imperial College London și-a testat vaccinul pe animale încă din februarie și se așteaptă ca studiile clinice să înceapă în iunie.

Peste 70 de vaccinuri sunt în dezvoltare la ora actuală în întreaga lume, dar - alături de Statele Unite și China - Marea Britanie va deveni una dintre puținele țări care fac studii pe oameni.

Cel mai recent bilanț publicat marți în Marea Britanie arăta că 129044 persoane au testat pozitiv, iar 17337 au decedat din cauza Covid-19. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ