Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum va arăta turismul post-pandemie?

louvre.jpg

Image source: 
AFP

Turismul, sector responsabil pentru 12% din locurile de muncă şi 10%-11% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene, este puternic lovit de restricțiile impuse din cauza pandemiei. FMI spunea că Spania, Italia, Portugalia şi Grecia, ale căror economii sunt puternic dependente de veniturile din turism, vor fi puternic afectate și din această perspectivă. Dar cum va arăta turismul dacă se vor relaxa restricțiile? Consultantul Ciprian Enea crede că va fi ”low budget” și se va orienta spre micile pensiuni sau închirierea de apartamente, orientare care s-ar putea menține și pe viitor.

Potrivit Organizației Internaționale a Turismului, aflată sub pălăria ONU, industria turismului va fi clar cea mai grav afectată de pandemie. Se estimează o scădere la nivel mondial a numărului de turiști de aproximativ 30 la sută, în scenariul unei ridicări parțiale a restricțiilor.

În Europa, țări precum Italia, Spania sau Grecia, ale căror economii sunt dependente de turism, vor cunoaște contracții economice fără precedent. Din acest motiv, comisarul european pentru piața internă a propus organizarea unui summit dedicat salvării turismului european iar țări dependente de această ”industrie” precum Grecia sau Croația gândesc déjà o reluare a activităților turistice prin crearea unor ”coridoare” sigure și prin introducerea unor certificate sau pașapoarte de sănătate.

La RFI, consultantul în turism Ciprian Enea spune că va depinde mult de ce se va întâmpla, respectiv de cât de repede se va putea reveni la viața de dinainte de pandemie : pentru angajații sezonieri din sector, un sezon pierdut însemnă de fapt aproape un an fără joburi și fără venituri, aceștia neputând beneficia de șomaj tehnic. Apoi, depinde de restricții : chiar dacă să spunem că activitatea hotelurilor, barurilor și restaurantelor s-ar putea relua, dacă vor rămâne în continuare interzise evenimentele cu peste un anumit număr de persoane este clar că nu se va mai putea vorbi cel puțin o vreme despre turismul de masă, despre călătorii cu autocarul, croaziere, turism de buissness sauturism legat de târguri și evenimente artistice. În fine, este clar că un cuvânt greu de spus îl va avea și bugetul subțiat după criză al turiștilor. Așadar, cum va arăta turismul, dacă motoarele industriei vor începe totuși să se rotească? Consultantul Ciprian Enea crede că va fi low budget, că oamenii vor opta pentru vacanțele făcute cu propria mașină, pentru micile pensiuni, cu servicii și contact social minim.

De asemenea, e probabil că turiștii vor opta pentru călătorii în țările lor sau cele învecinate și nu se vor aventura căutând destinații exotice.

În fine, Ciprian Enea se așteaptă ca și în cazul unei relaxări totale a restricțiilor obiceiurile să se schimbe și oamenii să fie mai precauți, în defavoarea marilor lanțuri hoteliere și a destinațiilor prea vizitate. Ascultați interviul integral…

   

Consultantul în turism Ciprian Enea despre cum va ar[ta turismul post-pandemie