Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tătaru: Dr. Adrian Streinu-Cercel, demis din Comisia anti-COVID a Ministerului Sănătății

adrian_streinu.jpg

dr. Adrian Streinu-Cercel
Sursa imaginii: 
mateibals.ro

Ministrul  Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat joi că l-a demis pe dr. Adrian Streinu- Cercel de la șefia Comisiei științifice speciale anti-COVID din Ministerul Sănătății. 

„Domnul profesor Streinu-Cercel era membru al Comisiei speciale anti-COVID, era chiar președinte, Noi avem discuții, sunt propuneri, chiar și aceste propuneri le gândim, dar n-am putut să fiu de acord cu dânsul, de asta am spus gândim și oportunități, protejăm persoanele vârstinice, dar nu pot fi de acord. Aparitia acelui plan de vacanță n-a făcut decât să extrapoleze anumite gânduri. Nu am putut fi de acord cu dânsul. De altfel, decizia a fost de a-l demite din funcția de președinte al acestei comisii și i-am comunicat și dânsului acest lucru, Comisia Științifică de la nivelul Ministerului, nemaifăcând parte și nemaifiind nici președinte”, a spus ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, făcând referire la planul lui Streinu Cercel de izolare totală a cetățenilor peste 65 de ani. Comisiile de specialitate sunt structuri consultative care furnizează Ministerului Sănătăţii expertiza științifică necesară pentru coordonarea reţelei de asistenţă medicală.

În locul lui Streinu Cercel în cadrul Comisiei de management clinic și epidemiologic al COVID 19 va fi numită dr. Adriana Pistol, de la Institutul Național de Sănătate Publică. 


Componența Comisiei de management clinic și epidemiologic al COVID 19
Sursa imaginii: 
Ministerul Sănătății


Componența Comisiei de management clinic și epidemiologic al COVID 19
Sursa imaginii: 
Ministerul Sănătății

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut, marți, o reacție la adresa planului lui Adrian Streinu-Cercel, spunând că în țara noastră nu vor fi impuse "măsuri totalitare", iar un astfel de plan este „inacceptabil”.

„Într-un astfel de plan cineva propunea de exemplu, o măsură aberantă, altfel nu pot să îi spun, cum că persoanele peste 65 de ani să fie carantinate, ba chiar să fie luate de acasă și duse într-o anumită zonă de carantină”, a spus șeful statului. „Astfel de planuri prost gândite și prost prezentate nu fac decât să inducă panică în populație și panica este ultimul lucru de care avem nevoie”, a mai spus președintele. În proiectul propus de Adrian Streinu Cercel apare o nouă categorie de risc, și anume 40-65 de ani. Bătrânii ar trebui să mai stea izolaţi încă 12 săptămâni. Pentru categoria de 65 de ani măsurile imediate propuse de şeful de la „Matei Balş” sunt „izolarea la domiciliu pentru următoarele 12 săptămâni – indiferent cum se cheamă domiciliu (casă proprie, relocare într-o casă liberă sau relocare instituţionalizată), susţinerea acestor persoane, respectând cu stricteţe măsurile de distanţare socială, pe toată această durată”. Potrivit documentului, „susţinerea va fi efectuată fie de rudele directe, indirecte fie de autorităţi şi cu ajutorul ONG-urilor”, iar monitorizarea să fie realizată de poliţia locală şi autorităţile locale.