Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dr. Adrian Streinu-Cercel: Propunerile din draftul "Vacanța Mare", interpretate distorsionat și malițios

7158108-mediafax_foto-marius_dumbraveanu.jpg

Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel
Prof. Dr. Adrian Streinu Cercel
Sursa imaginii: 
Marius Dumbrăveanu / Mediafax Foto

Profesorul Adrian Streinu Cercel a reacționat în urma demiterii sale din funcția de președinte al Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al COVID-19 din cadrul Ministerului Sănătății. Decizia demiterii sale a fost luată joi de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Medicul a trimis o Scrisoare deschisă, în atenția opiniei publice. "Majoritatea materialelor apărute în presă pe această temă oferă o interpretare distorsionată și malițioasă a măsurilor propuse în acest draft", spune Adrian Streinu Cercel, referindu-se la Programul Vacanța Mare de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19.

Vă redăm mai jos scrisoarea integral:

"Scrisoare deschisă

În ultimele zile, am fost întrebat de ce nu reacționez, în contextul în care am fost ținta unor atacuri fără precedent, urmare a interpretării eronate și tendențioase a documentului intitulat „Programul Vacanța Mare de prevenire a îmbolnăvirilor cu SARS-CoV-2/COVID 19". Pentru că situația continuă să fie prezentată distorsionat, fac următoarele precizări.

Acesta a fost un document de lucru elaborat la începutul pandemiei ca o propunere de intervenție de sănătate publică adresată tuturor categoriilor la risc și a fost propus spre dezbatere la momentul respectiv, astfel că este cu atât mai suprinzătoare apariția sa în spațiul public la acest moment, când, dată fiind evoluția epidemiei, propunerile cuprinse în document în mod evident nu mai sunt de actualitate.

Majoritatea materialelor apărute în presă pe această temă oferă o interpretare distorsionată și malițioasă a măsurilor propuse în acest draft. De exemplu, mesajul din presă legat de ”carantinarea forțată” a persoanelor vârstnice, este profund eronat. Conceptul din materialul original specifica recomandarea ca vârstnicii să fie protejați prin izolarea la domiciliu singuri sau cu persoane de aceeași vârstă: ''indiferent cum se cheamă conceptul ”casă” — propria locuință, locuința de vară, apartament închiriat etc., respectiv dacă nu au unde — instituționalizați prin rechiziționare de hoteluri etc". De aici reiese clar că intenția era de protecție a persoanelor vârstnice care au nevoie de această protecție socială, nicidecum ideile tendențioase apărute recent în presă. Acesta fiind doar un exemplu de interpretare distorsionată a ideilor din acest material.

Modul în care a fost discutat acest document în spațiul public este un exemplu clar de fake news, măsurile fiind prezentate ca propuneri pentru perioada de relaxare, în condițiile în care, din textul materialului se poate vedea cât se poate de clar că el se adresa etapei de trecere de la transmiterea locală spre cea comunitară.

Consider că prezentarea distorsionată în presă a acestor informații a fost făcută cu scopul evident de a induce panică în segmentul de populație cel mai expus, cu posibile consecințe nefaste în ceea ce privește aderența populației la măsurile întreprinse până acum. În contextul actual, propagarea unor informații false cu scopul vădit al dezinformării populației este extrem de periculoasă.

Așa cum am menționat în mai multe rânduri, măsurile luate până acum au fost cele mai potrivite pentru țara noastră, iar încercarea de a induce informații false poate pune în pericol rezultatul eforturilor depuse până în acest moment.

Având în vedere perioada dificilă prin care trecem — pandemia SARS-CoV-2 — reiterez importanța ca în aceste momente eforturile noastre, ale tuturor, să fie concentrate asupra îngrijirii pacienților și prevenirii îmbolnăvirilor. Sunt aici pentru dumneavoastră, așa cum am fost și până acum.

Vă asigur de întreaga mea considerație,

Prof. Dr. Adrian Streinu-Cercel 23.04.2020 "