
Social
Clujul va avea metrou și tren metropolitan
img_4435.jpg

Viitorul metrou și viitorul tren metropolitan ar urma să ajute la rezolvarea problemelor de trafic din zona Clujului și din împrejurimi. Trenul metropolitan ar urma să conecteze comunități de pe o rază de aproximativ 100 de kilometri, de la Huedin la Dej. El va circula, practic, între Nădășelu și Bonțida, iar în aceste puncte va fi conectat la rețeaua de trenuri regionale și de rute de transport rutier. Metroul va fi construit în două etape. În prima, va circula între Florești și aeroport, iar în cea de-a doua între Florești și Gilău. Metroul și trenul metropolitan vor fi conectate cu Autostrada Transilvania, cu aeroportul, precum și cu viitoarea centură metropolitană de ocolire, autostrada TransFeleacu, a spus primarul Emil Boc.
”Suntem în prezența celui mai important proiect de mobilitate din istoria Clujului, cu o puternică componentă economică și de calitatea vieții. Acest proiect integrat urmărește ca zona Clujului, zona metropolitană Cluj să aibă viitor în materie de mobilitate, în materie de investiții, în materie de locuri de muncă, în materie de calitate a vieții. Pentru asta avem nevoie de infrastructură. Clujul, după cum știți, nu poate rămâne captiv la granițele administrative pe care le are astăzi”, a spus Emil Boc într-o conferință de presă susținută online.
Licitația pentru realizarea studiilor de fezabilitate și de prefezabilitate a fost câștigată de o asociere de companii din Italia, Franța și România, a mai spus Emil Boc.
”Valoarea estimată, când am pornit licitația pentru realizarea acestor studii extrem de importante, în baza cărora se va trece direct la licitația de proiectare și execuție, deci vor realiza și procedura de expropriere și toate datele și tot ce înseamnă pregătirea materialelor ca să trecem la faza de licitație și execuție”, mai declarat Emil Boc.
Documentele legate de trenul metropolitan trebuie predate în 14 luni, iar cele legate de metrou în 26 de luni. După recepția studiilor, va fi organizată licitația pentru proiectare și execuție. Valoarea totală a proiectului va fi mai mare de un miliard de euro, iar finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, naționale și locale, precum și prin parteneriate public-privat, a mai afirmat primarul din Cluj-Napoca.