Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid19: Bilă de urs și coarne măcinate de capră. Cât de eficiente sunt tratamentele ”tradiționale”?

madagascar.png

Președintele Madagascarului bea un leac tradițional împotriva Covid19 în cadrul unei festivități oficiale
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

În așteptarea unui vaccin cu efecte dovedite științific împotriva noului virus, multe țări își îndreaptă atenția către metode tradiționale, bazate pe rețete ancestrale, cu diverse plante medicinale și alte ingrediente exotice. Cât de eficiente sunt aceste metode? Este greu de estimat, iar oamenii de știință rămân sceptici, cu atât mai mult cu cât vindecarea se produce adesea în mod spontan, fără nici o intervenție.

Încă din luna februarie Academia de Științe a Chinei recomanda leacul tradițional denumit "Shuanghuanglian”, bazat pe frunze de caprifoi. Apoi, în martie, Ministerul sănătății recomanda chiar o injecție cu un lichid numit  "Tan Re Qing", preparat din bilă de urs, pudră din coarne de capră și alte extracte de plante, pentru pacienții în stare gravă.

Autoritățile susțin că asocierea metodelor tradiționale cu cele științifice, occidentale, dă rezultate bune ”mai ales pentru prevenirea agravării stării pacientului”, după cum s-a exprimat ministrul pentru Știință și tehnologie, Xu Nanping.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de acord cel puțin cu o parte a medicinei tradiționale chinezești, dar atrage atenția în mod special asupra pericolului auto-tratării, fără asistență medicală. ”Nu există dovezi că un anumit leac tradițional este eficient în orice condiții”, spune organizația.

În Madagascar, președintele țării,  Andry Rajoelina, a lansat ”oficial”, într-un cadru festiv ceea ce el a numit ”remediul contra Covid19”. Este un extras sub formă lichidă sau de pudră conceput de Institutul de cercetări din Madagascar, sub numele de "Tambavy" și costă 2 dolari sticluța.

Este preparat dintr-o plantă de origine chineză, Artemisa annua, importată de mai mulți ani din China și folosită până acum pentru tratarea malariei, în combinație cu alte extracte de plante, ținute până acum în secret. Președintele țării spune că medicamentul e sigur și l-a recomandat chiar elevilor și studenților care au revenit în școli zilele acestea.

Dar nu mult timp după aceea, Academia de medicină din aceeași țară a avertizat că medicamentul ar putea avea efecte secundare periculoase, mai ales asupra copiilor și că eficacitatea lui oricum nu a fost dovedită științific.

Aceeași opinie și din partea reprezentantului OMS în Madagascar, Charlotte Ndiaye, care într-un interviu pentru RFI a confirmat că nu există dovezi că vreo plantă medicinală ar fi efectiv benefică pentru tratarea bolii.

În Bolivia, țară unde există cca 500 de cazuri și 30 de morți, undeva lângă capitala La Paz există mai multe corturi albastre, inscripționate cu însemnele Ministerului Sănătății, numite ”camere de dezinfectare”. Oamenii intră unul câte unul și sunt invitați ”să inhaleze profund” vaporii rezultați din fierberea frunzelor de eucalipt sau romaniță, cu scopul ”de a elibera plămânii și căile respiratorii pentru a evita contractarea virusului”.

Dar nici aici niciun studiu științific nu a dovedit eficacitatea acestor plante, cu atât mai mult cu cât se știe că infectarea se poate produce nu doar pe cale respiratorie ci și prin contact cu un obiect infectat.

 

text de  Léa Guedj, rfi.fr