Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Începe Ramadanul. Cum vor fi respectate restricțiile în țările arabe?

ramadan_bun.png

Musulmani la rugăciune în Cape Town, Africa de Sud, 23 aprilie 2020
Sursa imaginii: 
AFP via rfi.fr

Majoritatea țărilor arabe, inclusiv Arabia Saudită, Syria, Egipt, Tunisia, Iordania și Bahrain, au anunțat că Ramadanul începe vineri, în condițiile în care restricțiile impuse de pandemie continuă să fie în vigoare. Data exactă a celei mai importante sărbători din lumea islamică se calculează de liderii religioși din fiecare țară, în fiecare an, în funcție de evoluția lunii și a altor factori specifici, relatează AFP.

”Pe baza observațiilor asupra lunii noi... s-a decis că vineri este începutul lunii Ramadan”, a anunțat, de exemplu, Curtea regală a Arabiei Saudite, potrivit agenție SPA.

Regele Salman și-a exprimat ”durerea” în legătură cu faptul că în acest an musulmanii nu se putea ruga în moschei sau în alte circumstanțe care presupun reunirea în grupuri, dar a cerut populației să respecte restricțiile, care sunt destinate ”protejării vieții și sănătății oamenilor”.

Tradiția de Ramadan este ca credincioșii să țină post negru în fiecare zi, de la răsăritul și până la apusul soarelui, iar apoi să se reunească în familie pentru a sărbători cu mese festive etc. De asemenea este o tradiție ca oamenii să meargă, mai ales noaptea, în număr mare pentru a se ruga în moschei.

Majoritatea țărilor musulmane le-au cerut credincioșilor ca anul acesta să se roage acasă.

În unele țări s-au luat măsuri de relaxare a restricțiilor. În Emiratele Arabe, de exemplu, s-a decis reducerea perioadelor de restricționare a circulației, iar mai multe malluri și piețe au fost redeschise.

În Yemen, pe lângă criza coronavirusului, au loc conflicte armate intense care au dus până acum la moartea a zeci de mii de oameni, iar recent țara a fost lovită și de un val de inundații, transmite Comitetul Crucii Roșii din Sanaa.