Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Șofer român de autobuz - mort la datorie la Londra

nicu-enciu.jpg

Nicu Enciu
Nicu Enciu lucra de patru ani ca șofer de autobuz la Londra
Sursa imaginii: 
Mirror

Un șofer român de autobuz din Londra a decedat de Covid-19, unul dintre cei 23 de șoferi morți la datorie în transportul public din capitala britanică. Cotidianul Mirror i-a dedicat un articol. 

Nicu Enciu, venit în Marea Britanie din România în căutarea unei vieți mai bune, a petrecut mai mult de 20 de ani lucrând ca pompier în țara sa de origine înainte de a muri de Coronavirus singur în spital, scrie Mirror.

Născut în România, în ultimii patru ani el a lucrat ca șofer de autobuz în sudul Londrei, o muncă pe care o iubea.

În orașul său natal, Brăila, Nicu, în vârstă de 52 de ani, a lucrat mai bine de 20 de ani ca pompier. "El a salvat nenumărate vieți”, spune Gherghina Enciu, văduva lui îndurerată.

În urmă cu două săptămâni, Nicu a murit singur în spital de Covid-19 după ce și-a sunat soția și fiicele din România pentru a-și lua rămas bun.

El a dat familiei sale numerele PIN pentru cardurile sale bancare într-un ultim apel emoționant, după ce a auzit că va fi pus pe un ventilator medical.

"Mă duc la terapie intensivă și nu mă mai întorc", i-a spus el Gherghinei.

Omagiul primarului

"Sunt devastat să aud că Nicu Enciu și-a pierdut tragic viața după ce a testat pozitiv pentru Coronavirus”, a spus Sadiq Khan, primarul Londrei, care i-a adus un omagiu.

Șofer de autobuz la Londra
În total 23 de șoferi de autobuz au murit la Londra infectați cu Coronavirus
Sursa imaginii: 
EPA

"La fel ca tatăl meu, el a venit în orașul nostru în căutarea unei vieți mai bune și a lucrat cu pasiune ca șofer de autobuz în sudul Londrei." a spus Khan, care este fiul unui imigrant pakistanez șofer de autobuz la Londra. 

Moartea lui Nicu vine pe fondul temerilor crescânde pentru șoferii de autobuz și un număr mare de decese pentru lucrătorii din transportul public din Londra (TfL).

Cel puțin 29 lucrători TfL, inclusiv 23 de șoferi de autobuz, au murit în ultimele săptămâni după ce au testat pozitiv cu Coronavirus.

Primarul a solicitat guvernului să impună obligativitatea măștilor pentru călătorii care folosesc toate mijloacele de transport în comun pentru a proteja lucrătorii și să încetinească răspândirea virusului. Între timp, primarul a introdus gratuitatea călătoriilor cu autobuzul în Londra și urcarea pe ușa din mijloc pentru a proteja șoferii.

Șofer erou

Cel mai bun prieten și coleg de apartament al lui Nicu din Marea Britanie, Iulian Stroe, în vârstă de 52 de ani, este deja din nou la lucru după o perioadă de autoizolare.

Nicu Enciu
Nicu Enciu a lucrat timp de 20 de ani ca pompier la Brăila
Sursa imaginii: 
Mirror

El se numără printre șoferii eroi care conduc autobuze, astfel încât lucrătorii cheie - în primul rând cei din Serviciul Național de Sănătate - să poată ajunge la serviciu. Sindicatele au criticat sever lipsa condițiilor de igienă și protecție pentru șoferi.

"Ca șoferi de autobuz suntem cu toții îngrijorați”, spune Iulian. "Dar trebuie să fiu puternic și trebuie să merg mai departe.”

Iulian, colegul de apartament al lui Nicu, este de aceeași vârstă cu regretatul său prieten și amândoi veneau din România. S-au împrietenit aici după ce s-au întâlnit la garajul de autobuze, doi lucători harnici care făceau ture lungi și discutau uneori la o bere.

Acum, cu zborurile aeriene suspendate, Iulian plănuiește un drum de 2700 de km până la Brăila cu trupul lui Nicu, astfel încât să poată avea o înmormântare ortodoxă românească.

"Simt că poate l-a trimis Dumnezeu pentru mine, ne-a făcut prieteni, ca să pot face asta pentru familia lui ”, spune el.

"Este foarte trist.” încheie Iulian. 

"Suntem adânc întristați și îndurerați să aflăm de decesul românului Nicu Enciu și transmitem condoleanțe familiei sale. Gândurile noastre se îndreaptă și spre familiile celorlalți români care au murit infectați cu coronavirus făcându-și, ca și Nicu, datoria, așa cum fac în această perioadă dificilă numeroși români în calitate de key workers care contribuie la asigurarea continuității vieții de zi cu zi în Regatul Unit.", a spus ambasadorul României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Dan Mihalache, într-un comunicat difuzat pe Facebook.

"Fie că sunt șoferi de autobuz la Transport for London, așa cum a fost Nicu, sau medici, asistente, infirmiere, agenți de poliție, poștași, angajați ai supermarketurilor, acești românii merită întreaga noastră prețuire. Dumnezeu să îi odihnească în pace pe cei care s-au dus și să-i ocrotească pe cei care înfruntă în continuare riscurile pentru a contribui la asigurarea domeniilor vitale din Regatul Unit.", a adăugat el. 

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ