Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Profesorul Mircea Miclea: Revenirea elevilor la școală, pe bază de voluntariat

mircea_miclea_elevi_scoala_voluntariat.jpg

Când se vor redeschide școlile? (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Andreea Alexandru)
Când se vor redeschide școlile? (Sursa: MEDIAFAX FOTO/Andreea Alexandru)

Elevii s-ar putea întoarce în bănci pe bază de voluntariat. Iată ce propune la RFI fostul ministru al Educației Mircea Miclea, care crede în plus că ar fi benefică o prelungire a anului școlar cu o săptămână sau două.

Mircea Miclea explică în ce condiții pot fi redeschise școlile, închise în prezent din cauza epidemiei de coronavirus: ”Cu siguranță că ar trebui redeschise. În felul acesta, comunicăm și elevilor și întregii populații că școala este un lucru serios (...). Întâi, să se înceapă pe bază de voluntariat, adică părinții care vor să-și dea copiii la școală să și-i dea, cei care nu vor să-i dea să nu și-i dea. Doi: cred că orele de predare se pot reduce la jumătate. Dacă ne uităm acum, în mod obișnuit, ce face un profesor la clasă este cam acest lucru: jumătate din oră este dedicată evaluării, jumătate din oră, chiar mai puțin câteodată, este dedicată predării. Dacă noi începem școala și facem doar predare, atunci nu e nevoie de o oră întreagă, ci de jumătăți de ore, ca să-ți predai materia pe care trebuie s-o predai. Prin urmare, într-o jumătate din timpul respectiv poate să vină o jumătate de clasă și apoi cealaltă jumătate de clasă poate să vină în cealaltă jumătate de timp. Altfel spus, profesorul nu va face mai multe ore, dar elevii, venind jumătate din clasă la un moment dat, vor putea veni în final toți la școală, ca să dobândească materia respectivă, repet, venind pe jumătăți”.

Profesorul Mircea Miclea consideră că anul școlar ar trebui prelungit: ”Cred că ar fi benefică o prelungire de o săptămână sau două săptămâni, după cum probabil ar fi binevenită începerea școlii mai devreme cu două săptămâni, în loc să înceapă pe 15 septembrie să înceapă pe 1 septembrie. Nu ar fi nici un fel de problemă din punct de vedere al cadrelor didactice, sper, pentru că dânsele sunt convocate la școală începând din 1 septembrie. Prin urmare, s-ar putea folosi acea perioadă pentru a recupera materia care nu a putut fi predată în această perioadă de timp”.

 
Mircea Miclea, despre redeschiderea școlilor, în contextul coronavirusului