Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Covid19: sfârșitul izolării în Belgia produce un haos

Wilmès deconfinement

Sfârșitul treptat al izolării în Belgia, anunțat saptamâna trecută, implică trei etape complicate și a căror logică nu poate fi pe deplin explicată. Cum magazinele se vor deschide înaintea școlilor, epidemiologii trag un semnal de alarmă privind pericolul unui al doilea val al epidemiei. Iar Comisia Europeană insistă ca masurile de acest tip să fie coordonate la nivel european.

Patru date trebuie reținute privind cazul belgian, anume 4 mai, 11 mai, 18 mai și 11 iunie, cu toate că vorbim despre un sfârșit de izolare în trei etape. 

Ultima, cea din 11 iunie este etapa când începe studierea posibilității de a deschide restaurantele, barurile și alte locuri potențial aglomerate. 

Prima etapă, divizată între 4 și 11 mai, va autoriza deschiderea companiilor ce nu lucrează cu publicul și apoi a tuturor magazinelor ca și reluarea consultațiilor medicale. 

In 18 mai este rândul școlilor să fie deschise, dar asta va depinde de cele trei regiuni - cea valonă, cea flamandă și cea germanofonă - care sunt autonome din punct de vedere al educației. 

Deschiderea școlilor în Valonia și la Bruxelles, detaliată între timp de responsabili regionali, prevede reluarea cursurilor doar pentru anii terminali din școala primară și cea secundară. In Flandra, o fază de test ar putea fi aplicată din 15 mai. 

Guvernul federal spune că acestea sunt doar date indicative care pot fi modificate în funcție de evoluția numărului de cazuri de coronavirus. 

Dar în mod clar, în țara care are cele mai multe decese din lume în raport cu populația, recomandările europene privind sfârsitul izolării nu sunt respectate. Acestea, publicate de curând, arată că măsurile actuale trebuie să continue atât vreme cât nu se observă o scădere semnificativă și durabilă a numărului de noi îmbolnăviri. 

Epidemiologii sunt extrem de preocupați de anuntul politicienilor belgieni și ei pun accentul pe greșeala de a deschide magazinele cu o săptămână înaintea școlilor. 

Comisia Europeană a mai specificat, fără a putea impune aceasta, că orice reluare a activităților trebuie să fie bazată și pe posibilitatea de a realiza anchete epidemiologice.

In Belgia, acestea încep doar acum, iar Comisia Europeană sublinia astăzi că strategiile de ieșire din izolare trebuie coordonate la nivel european.

Si într-adevăr, coordonarea sfârșitului izolării în UE pare a fi până acum ținută sub control, mai multe țări vecine ale Belgiei anunță cam aceleași date. 

In Franța și în Olanda măsura este studiată pentru 11 mai, dar în Germania dezbaterea se inflamează între partizanii protejării economiei și cei ai protecției vieții umane. Intre timp, frontierele spațiului Schengen rămân închise. 

Anunțul belgian, spre deosebire de cele care se petrec în alte țări europene, are însă un impact asupra funcționării instituțiilor europene și a NATO, găzduite de Bruxelles, ca și asupra multiplelor școli internaționale prezente pe teritoriul belgian. 

Aceste entități supra naționale și-au adaptat funcționarea în coordonare cu măsurile belgiene și se găsesc acum în așteptarea unor confirmări pentru a putea să-și reia activitatea „normală”. 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan